Hoe is het met de tuimelaar baby's?

Inleiding 

Afgelopen seizoen werden er maar liefst vier mannetjes geboren in het Dolfinarium. Dit lijkt een aanhoudende trend in het park, waar in verhouding bijna 80% van de geboren jongen mannelijk is. Makai, Sting, Storm en King zijn inmiddels een stuk groter en spelen graag met elkaar! De mannetjes zwemmen niet meer uitzonderlijk met hun moeder en zijn regelmatig op ontdekkingstocht. Het is niet ongewoon dat jonge mannetjes met elkaar stoeien om krachten te meten en zich klaar te maken voor de tijd dat ze in een vrijgezellengroep gaan leven. Zo gaat dit in wilde tuimelaar groepen. Wanneer mannetjes dichter bij geslachtsrijpheid komen zullen zij minder getolereerd worden door de volwassen dieren in de groep en uiteindelijk worden verdreven. Voor het zover is hebben de heren nog veel te leren!

Tuimelaars hebben allemaal erg verschillende karakters. Zo heb je dieren die snel stoeien met anderen en conflicten opzoeken of hun krachten willen meten met leeftijdsgenoten. Deze dieren hebben vaak ook zichtbaar meer krasjes van dit contact met andere dieren. Ook heb je de wat rustigere dieren die liever op een andere manier socialiseren. Vaak lijkt het karakter op dat van hun ouders. Ook zullen dolfijntjes met een dominante moeder een stuk koppiger en nieuwsgieriger zijn omdat zij meer 'kunnen maken' dan jongen van minder dominante dieren. Rangorde speelt namelijk een grote rol bij dolfijnen. Soms is dit heel erg duidelijk te zien, zoals bij de jongen van dolfijn Maaike. Bij orka's in Seaworld is het ook duidelijk te zien bij de kleine Kalia. Haar moeder Kasatka is het dominante vrouwtje en daarom accepteren zelfs de grootste dieren van de groep het 'gepest' van Kalia zonder iets terug te doen. 

De Dolfinarium baby's
 

Makai

Nalu was het eerste vrouwtje dat ging bevallen. Op 12 september 2011 werd Makai geboren. Makai is Nalu's eerste jong. Nalu is zelf ook geboren in het Dolfinarium in 2005. Haar moeder is Maaike en haar vader Smarty. Makai is dus een tweede generatie dolfijntje waarvan de grootouders ook uit het Dolfinarium komen. Bij geboorte zag hij er wat apart uit met een heel groot hoofd ter verhouding met zijn lichaam. Inmiddels is Makai flink gegroeid en is hij een stevige jonge dolfijn. Hij is te herkennen aan zijn grote hoofd, brede snuit en kleine oogjes. Makai is een nieuwsgierige en beetje ondeugende dolfijn. Wanneer het er te ruig aan toe gaat vlucht hij echter terug naar moeder Nalu waar hij 'veilig' is voor het stoeien van de andere mannetjes.

Sting

Op 28 september beviel dolfijn Liya van Sting. Ook voor Liya is dit haar eerste kalf. Liya werd zelf geboren in Parc Asterix in 2003. Ook Sting is dus een tweede generatie dolfijn. Liya is een erg zorgzame moeder die dicht bij Sting bleef in het begin. Ze liet Sting zelfs meeliften op haar buik! Echt heel apart om te zien. Sting is lichter dan de andere kalfjes en heeft een veel dunnere snuit. Toen hij klein was had hij zwarte krasjes op zijn snuit, inmiddels zijn deze niet meer zo goed zichtbaar. Alle jongen zijn op het moment ook aan het vervellen, wat ze lichte en donkere vlekken op de flanken geeft. Dolfijnen vervellen eigenlijk continu hun huid zodat ze gestroomlijnd blijven, bij jongen gaat dit echter nog sneller wanneer ze groeien. Sting is rustiger en terughoudender dan de overige kalfjes.

Storm

Storm werd als derde geboren op 6 oktober 2011, een aantal weken later dan Makai en Sting. Toch was hij bij de geboorte al groter dan beide andere dolfijntjes! Bijna alle jongen van Roxy zijn zo groot bij geboorte. Storm is een grote, stevige dolfijn met een donkere rug en snuit. Hij is het donkerste van alle jongen en ook nog steeds de grootste. Hij stoeit veel en kan erg lomp zijn met de kleine King. Alle jongen lijken inmiddels al erg op hun moeder en zijn makkelijker uit elkaar te houden dan toen ze net geboren waren. De foto's onder deze beschrijvingen laten echter zien dat ze ook net na de geboorte al heel verschillend waren van elkaar! Vooral Storm lijkt al erg veel op Roxy, wat goed te zien is op de onderste fotogallerij!

King

King werd als laatste geboren op 30 april 2012, Koninginnedag! en is daarom een stuk jongen dan de rest. Dit weerhoudt hem er niet van om met de rest te stoeien! Hij is een beetje de 'underdog' als het op spelen aankomt en de oudere kalfjes kunnen erg lomp zijn met hem. Zo proberen ze hem onder te duwen of gaan ze met meerdere dieren tegelijk achter hem aan. Omdat King jonger is heeft hij wel nog meer bescherming van de volwassen vrouwtjes. Je ziet de volwassen vrouwtjes soms ook ingrijpen. Ze jagen de andere baby's dan weg bij King. King's moeder is dolfijn Naomi. Naomi had echter geen interesse in King na de geboorte en heeft hem verstoten. Daarna heeft dolfijn Finagain King 'geadopteerd'.  Finagain had namelijk kort daarvoor haar eigen jong verloren. Ze zwemt alleen nog maar met King en Naomi heeft verder geen interesse meer getoond in hem. Het is duidelijk dat King dolfijn Finagain ook als zijn moeder ziet en de twee vertonen moeder-kalf gedrag. 

Wat Dolfinarium Harderwijk uniek maakt is dat je het hele proces van de jonge dolfijntjes kunt volgen. Meteen na de geboorte zijn ze zichtbaar voor publiek. Bij veel andere parken verblijven de jonge dolfijnen eerst een periode achter de schermen vanwege de beperkte faciliteiten en kwetsbaarheid van de jongen. De Dolfijnendelta is echter een heel groot gebied met een speciale kraambaai. Deze kraambaai kan worden afgezet om de dieren rust te geven, waarbij ze dan toch nog te zien zijn. De kraambaai kan zelfs worden verwarmd! Hierdoor kun je de dieren echt vanaf het eerste moment zien opgroeien wat ontzettend uniek is! Een goed voorbeeld is de moeder van Makai; dolfijn Nalu. Ik heb haar sinds 2005 zelf zien opgroeien en nu heeft ze een eigen kalf! Dit maakt het extra leuk om het park te bezoeken en de dieren te kunnen herkennen.