Laatste blik Münster

 Inleiding

Vandaag werpen we een laatste blik op het Delphinarium Münster. Zij zullen deze maand na tientallen jaren stoppen met het houden van dolfijnen. Hoewel er geruchten de ronde gaan dat dit het werk is van activisten, is dit niet het geval. Het dolfinariumgebouw was sterk verouderd en om het houden van tuimelaars in deze omgeving verantwoord te houden zouden er grote aanpassing moeten worden gemaakt aan het verblijf. Uiteindelijk is er gekozen het dolfinarium niet te verbouwen, maar voor een nieuwe neushoornstal en habitat. Dit betekent dat de dolfijnen gaan vertrekken naar andere parken. Na het vertrekken van de tuimelaars zullen er na een korte verbouwing nog Californische zeeleeuwen te zien zijn in dit gebouw.

Het delphinariumgebouw in Münster stamt uit de jaren 70 en is een tijd lang van dezelfde eigenaar geweest als Dolfinarium Harderwijk en Boudewijn Seapark. Dit is terug te zien in de constructie van deze drie parken en de stoeltjes, die nog altijd allemaal hetzelfde zijn.  Het Delphinarium Münster opende op 4 augustus 1974. De eerste vijf dolfijnen waren Milli, James, Sherry, George en Hazel. Deze dieren kwamen allemaal uit het Dolfinarium in Harderwijk. De dieren waren ook op leen geweest in Dolfirodam tijdens het eerste openingsjaar van het Rotterdamse dolfinarium. Op 16 juli 1987 kwamen er nog twee dieren uit Harderwijk naar het delphinarium, namelijk Anke & Nynke. Deze twee vrouwtjes bleven echter niet lange en verhuisden in 1990 naar Tiergarten Nürnberg.  Van de originele vijf dieren werden George en Hazel het oudste. Deze dieren waren ongeveer 23 en 26 jaar oud toen ze stierven in 1990.  Op  april 1991 kwamen de tucuxidolfijnen Coco, Paco en Sabu naar Münster vanuit  Tiergarten Nürnberg. Helaas overleed Sabu al op 5 mei 1992 van ouderdom. Hij was zo rond de 27 jaar oud bleek uit een leeftijdsbepaling via het gebit van het dier. Coco stierf toen jaar later op 10 april 2002 aan leverfalen. Paco is er eind 2009 overleden en was daarmee de oudste tucuxidolfijn ooit gedocumenteerd. Pas op 28 december 1996  kwamen er weer nieuwe tuimelaars naar het delphinarium vanuit  Tiergarten Nürnberg. Dit waren de broers Nemo en Nando naar Münster vanuit Tiergarten Nürnberg. Later is Nemo gewisseld voor de dieren Rocco, Palawas en Kite. Naast dolfijnen leeft er ook een groep Californische Zeeleeuwen in delphinarium Münster.

 

Toekomst

Het delphinariumgebouw van Munster is inmiddels erg verouderd en niet alleen qua uitstraling. Er was al vaker kritiek op het formaat van het showbassin (al zijn er nog meerdere achterbassins waar mensen vaak geen weet van hebben) en de beperkte ruimte die de dolfijnen hebben vanwege de rechthoekige vorm van het bassin. Je ziet dit ook terug bij Nemo die nu in het Dolfinarium woont. Het showbassin van het Dolfijndomijn is groot genoeg, maar toch  'kapt' hij zijn salto's en sprongen af alsof hij nog in het kleinere bassin van Munster leeft. Ook het feit dat het gebouw grotendeels van hout is gemaakt zorgt voor problemen in combinatie met het zoute water. Destijds werd gedacht zo kosten te besparen, maar de staat van het gebouw is hierdoor inmiddels niet meer zo goed. De Alwetterzoo had al langer plannen het gebouw te gaan vernieuwen, maar dit is een erg kostbaar project. Er is gekeken naar een dergelijke verbouwing, maar uiteindelijk werd besloten om toch een ander project te financieren. Namelijk een nieuwe neushoornstal. Inmiddels werd er een update in de regelgeving van het houden van zoogdieren aangekondigd waar het oude delphinariumgebouw niet aan kan voldoen. Dit betekende voor Munster dat het tijd is om de dolfijnen naar andere parken te verhuizen zodat zij een betere kwaliteit van leven hebben. Activisme heeft hier niet echt een rol in gespeeld, al zeggen verschillende dierenrechten-platforms van wel.

Na een kleine verbouwing van zowel uitstraling als constructie zullen er uitsluitend Californische zeeleeuwen worden gehouden in het oude gebouw. Er woont nu ook al een groep van deze dieren achter de schermen. Zij zullen straks alle vrijheid en ruimte hebben en de groep kan zich zo ook gaan uitbreiden. Ik bezocht Rocco, Palawas en Nando nog eenmaal. Rocco en Palawas verhuisden 25 oktober 2008 samen met Kite naar Munster vanuit Dolfinarium Harderwijk. Imiddels leeft Kite in Planete Sauvage, Frankrijk. Ik had nog een laatste cadeau meegebracht voor de dieren en trainers. Deze werden samen met de dieren uitgepakt, al vonden ze dit erg spannend. Ze bleven nog even sceptisch onderwater hangen om het cadeau goed te inspecteren, maar daarna werd er meteen gespeeld! De dieren zullen binnenkort gaan verhuizen naar ons eigen Dolfinarium Harderwijk! We zullen ze dus niet lang hoeven missen. Ik ben blij dat ze niet oneindig ver weg zullen gaan, al is dit in de toekomst natuurlijk wel mogelijk.