Orkababy Vicky in Loro Parque!

Inleiding 

Op 3 Augustus is orka Vicky (ook wel Victoria genoemd) geboren in Loro Parque. Dit was eigenlijk nogal onverwacht. Er werd namelijk gedacht dat Kohana in Oktober zou gaan bevallen. Hierdoor begon de bevalling tijdens de laatste show! Ze verbleef gelukkig wel in het achterbassin. Helaas toonde Kohana geen interesse in Vicky, precies zoals met haar eerste jong Adán een jaar eerder. Hierdoor moesten de trainers van Loro Parque ingrijpen en Vicky met de hand voeden en ondersteunen. Vanwege de timing en het feit dat Vicky erg klein was dachten veel mensen eerst dat ze misschien te vroeg werd geboren. Dit blijkt niet het geval, aldus Loro Parque. Tijdens mijn bezoek aan het park was Vicky goed zichtbaar in de medpool. Ik mocht helaas nog niet achter de schermen bij Vicky vanwege de quarantaine. Bij Morgan ben ik wel achter de schermen geweest en daar kun je hier meer over lezen! 

Loro Parque is een dierentuin gelegen in Santa-Cruz op het Canarische eiland Tenerife. Het wordt gezien als een van de mooiste en meest moderne dierentuinen ter wereld. Loro Parque hield al sinds de jaren 90' dolfijnen, maar pas sinds 2005 zijn de orka's aangekomen. De orka's leven in "Orca-Ocean". Dit is een enorm habitat voorzien van vier verschillende bassins. De originele groep orka's van Loro Parque arriveerde in 2005 vanuit twee van de drie Seaworld parken in de Verenigde Staten. Twee mannetjes genaamd Keto en Tekoa en twee vrouwtjes genaamd Skyla en Kohana. Er was in het begin veel kritiek op de orkagroep van Loro Parque. Met name vanwege de leeftijd en samenstelling van de groep dieren. De orka's waren praktisch nog baby's toen ze met zijn vieren naar het park verhuisden. Normaal wordt een orkagroep geleid door een ouder, dominant vrouwtje samen met haar dochters en zonen. De samenstelling in Loro Parque was dus verre van normaal of natuurlijk. In dit geval was er geen duidelijke matriarch en was de rolverdeling in de groep niet zo stabiel. In 2010 beviel Kohana van een mannelijk jong genaamd Adán. Zij negeerde Adán meteen na de geboorte en heeft hem verstoten. Volgens veel mensen is de reden hiervan dat Kohana nooit heeft kunnen leren van haar moeder of andere oudere vrouwtjes hoe ze een jong moest verzorgen. Dit is één van de redenen waarom een matriarch belangrijk is in de groep. Inmiddels is dus orka Vicky geboren,het tweede jong van Kohana en Keto. Hoewel dit beter ging dan met Adán en Kohana wel enige tijd spendeerde met Vicky,  moesten de trainers weer ingrijpen en haar scheiden om haar met de fles te kunnen voeden.

Verzorging en Observatie

Vicky is voor publiek goed zichtbaar in de medpool of medical pool. Dit is het middelste achterbassin en ook het kleinste bassin van Orca-Ocean. Deze medical pool is speciaal gerealiseerd om dieren te kunnen verzorgen en heeft zelfs een verstelbare bodem. Vicky wordt hier gehouden zodat de trainers haar makkelijk kunnen benaderen, observeren, ondersteunen en voeden. Je moet een medpool een beetje zien als een ziekenhuisbed. Om Vicky te verrijken en te beschermen tegen de rosten zijn er zwembanden en andere opblaasbare speeltjes in het water geplaatst. Vicky leek erg actief en speelde zelfs met deze verrijking! Wanneer de trainers kwamen om haar te observeren of te voeden toonde ze erg veel interesse. Het is duidelijk dat Vicky doorheeft dat de trainers en verzorgers een bron van voedsel en contact zijn. Ze hoefden haar niet te 'vangen' om haar te voeden aangezien ze vanzelf naar hen toe kwam. De trainers werden ondersteund door medewerkers van Seaworld en onafhankelijke dierenartsen en onderzoekers.

Qua uiterlijk was Vicky echt nog heel klein. Ook is ze nog erg bruin op haar onderzijde en bij haar oogvlek. Jonge orka's worden bruin tot oranje geboren en verkleuren later naar wit. Er wordt gedacht dat dit een schutkleur is in het wild, waardoor jongen minder snel opvallen voor roofdieren. Het is erg aandoenlijk om te zien hoe ze reageert op haar trainers en speelt met haar verrijking. De bedoeling is dat ze zo snel mogelijk kan worden herenigd met Kohana en later met de hele groep!