Baby dolfijntjes in het Dolfinarium

Inleiding 

In het Dolfinarium zijn dit seizoen maar liefst drie dolfijntjes geboren! Zoë, Baya en Daisy. Wat nog mooier is; het zijn allemaal vrouwtjes!! Nog nooit zijn er zoveel vrouwtjes in één keer geboren in het Dolfinarium. Dit is extra goed nieuws aangezien het park in het verleden kampte met teveel mannetjes. Bijna 80% van de dieren die in het park werd geboren was mannelijk. Dit jaar lijkt daar eindelijk verandering in te zijn gekomen. 

Vrouwtjes zijn in dierenparken bij veel diersoorten geliefder. Dit komt omdat veel sociale diergroepen maar een beperkt aantal mannetjes kan bevatten om in balans te blijven. Bij sommige soorten zoals zeeleeuwen kan er zelfs maar één volwassen mannetje zijn om conflicten te voorkomen. Mannetjes zullen na een bepaalde leeftijd namelijk in strijd gaan met elkaar om dominantie en vrouwtjes. Bij veel zoogdiergroepen verlaten jonge mannetjes de groep om zich bij een vrijgezellengroep te voegen. Dit komt onder andere voor bij dolfijnen, vinpotigen, olifanten, primaten, katachtigen en zelfs hoefdieren. Voor dierenparken betekent dit dat er snel een overschot ontstaat aan mannelijke dieren van bepaalde soorten. Dit wordt opgelost door het houden van vrijgezellengroepen in verschillende dierenparken. Wanneer er dan een mannetje nodig is in een dierentuin of een ruil van mannetjes om inteelt te voorkomen wordt er een dier uit deze vrijgezellen groepen gekozen om zijn eigen groep te gaan leiden.

De Dolfinarium baby's
 

Baya

Dolfijntje Baya was het eerste jong van dit seizoen. Zij werd geboren op 6 juli 2013. Haar moeder is Maaike en haar vader is Prince. Maaike is het dominante vrouwtje uit de groep en heeft al veel kalfjes gekregen. Één van haar dochters genaamd Nalu is op het moment ook weer drachtig. Eerder beviel Nalu al van een zoontje genaamd Makai. Maaike is dus zelfs al oma! Baya is een nieuwsgierige en enigszins ondeugende dolfijn. Nu ze al wat groter is kun je haar ook makkelijk herkennen. Ze heeft net als haar moeder Maaike een hele brede lijn van haar ogen naar haar voorhoofd lopen. Ook is ze het grootste kalfje met een lichte zij en donkere snuit.

Zoë

Op 09 augustus 2013 beviel dolfijn Nynke van Zoë. Nynke komt oorspronkelijk uit Tiergarten Nurnberg en is hier op 'breeding loan' oftewel in het kader van het fokprogramma. Het is dus heel goed dat ze weer een kalf heeft gekregen. In 2010 beviel zij al van dolfijn Kai. De vader van Zoë is dolfijn Prince. Zoë is een rustige dolfijn die nog veel met haar moeder zwemt. Toch is ze behoorlijk sterk en energiek! Toen ze nog maar een paar uur oud was fotografeerde ik haar springend en spyhoppend in de delta! Iets wat ik nog nooit eerder had gezien. Zoë is makkelijk te herkennen aan haar lichte kleur en korte snuit. Ze lijkt al veel op haar moeder Nynke. Ze heeft een roze buik en kleine kraaloogjes.

Daisy

Daisy is een geval apart. Zij werd in de winter geboren! Dit is ongebruikelijk, al komt het bij tuimelaars wel vaker voor. In het Dolfinarium is het de eerste keer dat er een 'winterbaby' werd geboren. Dolfijnen zijn het hele jaar door vruchtbaar, toch worden de meeste jongen in de lente en zomer geboren. De vader van Daisy is Tucker. Tucker verblijft normaalgesproken in het dolfijndomijn, maar was vorige winter tijdelijk in de dolfijnendelta met de andere mannetjes vanwege de verbouwing in het dolfijndomijn. Dit is ook het moment dat Daisy is verwekt. Daisy's moeder is Molly, een ervaren moederdier met meerdere dochters. Daisy is een zeer speelse dolfijn en heeft een opvallend uiterlijk. Ze heeft een erg grote snuit en grote ogen. 

 

Wat Dolfinarium Harderwijk uniek maakt is dat je het hele proces van de jonge dolfijntjes kunt volgen. Meteen na de geboorte zijn ze zichtbaar voor publiek. Bij veel andere parken verblijven de jonge dolfijnen eerst een periode achter de schermen vanwege de beperkte faciliteiten en kwetsbaarheid van de jongen. De Dolfijnendelta is echter een heel groot gebied met een speciale kraambaai. Deze kraambaai kan worden afgezet om de dieren rust te geven, waarbij ze dan toch nog te zien zijn. De kraambaai kan zelfs worden verwarmd! Hierdoor kun je de dieren echt vanaf het eerste moment zien opgroeien wat ontzettend uniek is!