SEALIFE Blankenberge

Inleiding 

Eerder schreef ik al over de SEALIFE aquaria die op verschillende plekken te vinden zijn. Vandaag bezocht ik SEALIFE Blankenberge in België. Blankenberge kan worden vergeleken met Scheveningen en Brighton; een toeristisch kustplaatsje met een pier. Dit is de meestvoorkomende setting voor een SEALIFE aquarium. Toch is er iets speciaals aan SEALIFE Blankenberge. Zij hebben namelijk ook een zeehondenopvang. Daarnaast huisvesten zij gewone zeehonden, Californische zeeleeuwen en een grijze zeehond in één bassin. Met deze dieren wordt ook een educatieve presentatie gehouden. 

Sea Life Blankenberge werd geopend in 1995 en huisvest zo'n 2000 dieren in meer dan vijftig thema aquaria. In 1999 werd de zeehondenopvang geopend. Dit is het enige zeehondenopvangcentrum van België! Sinds de opening zijn er meer dan 400 zeehonden opgevangen. Naast vissen, schelpdieren en schaaldieren worden er ook Zeehonden, een grijze zeehond, twee Californische zeeleeuwen, otters en pinguins gehuisvest in dit aquarium/opvangcentrum.

Het aquarium
 

Het aquarium zelf komt veel overeen met andere SEALIFE aquaria. De meeste kamers en aquaria hebben een thema. Dit kan een gebied zijn, maar ook dingen als een duikboot, piraten etc. In een groot bassin met meerdere soorten krabben bevindt zich "Deadliest catch, the Experience". Gebaseerd op de gelijknamige TV-serie die het wel en wee volgt van mensen in de krabbenvangst. Het is een grote Noordzee bak met verschillende platvissen, zeewolven en schaaldieren, compleet met logo's en props uit de serie. Ook is er een nieuw aquarium toegevoegd waarbij kwallen worden getoond in buizen die steeds van kleur veranderen onder popmuziek. Veel bijzondere soorten zijn er niet te vinden, maar de thema's zijn erg leuk voor het grote publiek.

Presentaties
Het pronkstuk van SEALIFE Blankenberge is het buitengedeelte met een groot bassin waarin zeehonden, een grijze zeehond en twee Californische zeeleeuwen leven. De grijze zeehond heet Stevie en is volledig blind. Dit is de reden dat hij niet is uitgezet in het wild. Hij doet mee met de presentatie en laat zelfs enkele simpele gedragingen zien, ondanks zijn beperking. De Californische zeeleeuwen zijn twee broers genaamd Rocky en Milo. Zij zijn het hoogtepunt van de presentatie met hun actieve gedrag en leuke gedragingen. De presentatie wordt zowel in Vlaams als Frans gegeven en is erg leerzaam en leuk. De dieren zijn goed te zien, zowel onderwater als bovenwater. De omgeving is gethematiseerd als een haventje in de duinen. Een leuke aanrader voor jong en oud! Buiten is ook een pinguinpresentatie te vinden, deze is wat minder spectaculair en neigt meer naar een voedering. Toch is deze ook erg leuk om te bekijken. De pinguins gaan zelfs van een kleine glijbaan af. Ook een deel van de zeehondenopvang is te bekijken, wat erg educatief en interessant is. Kortom, wanneer je in de buurt bent zou ik er zeker eens langs gaan! Het is prima te combineren met een dagje strand of pier van Blankenberge of bijvoorbeeld het serpentarium.