Boris en Laska in Marineland

Inleiding 

Boris en Laska zijn twee mannelijke Stellerzeeleeuwen die geboren zijn in Dolfinarium Harderwijk. Stellerzeeleeuwen leven in het wild in harems waarbij vrouwtjes met hun jongen leven onder één dominant mannetje; de harembaas of beachmaster. De harembaas is het grootste en sterkste mannetje uit de omgeving dat zijn plek heeft verdiend door de strijden met andere mannetjes. Hij zal er dan ook alles aan doen om andere mannetjes uit de buurt te houden van zijn vrouwtjes en ze te verjagen. In een harem is dus geen plek voor andere mannetjes. Dit betekent dat mannelijke zeeleeuwen (van iedere soort) in gevangenschap uiteindelijk moeten verhuizen naar een ander park waar zij uiteindelijk een eigen groep kunnen leiden. Boris en Laska zijn groot en sterk genoeg om de harembaas Adak van het Dolfinarium uit te dagen en zijn daarom verhuisd naar Marineland in Antibes, Frankrijk.

Dit verhuizen en plannen echter niet altijd even makkelijk en brengt een aantal problemen met zich mee. De meeste parken die zeeleeuwen houden doen dit in een groepsverband van mannetjes en vrouwtjes en er worden dan ook jaarlijks jongen geboren. Zo ontstaat er al vrij snel een overschot aan mannelijke zeeleeuwen. Wanneer alle parken in de regio met een groep zeeleeuwen al een dominant mannetje hebben blijft er dan geen plek over om de jonge mannen naartoe te verhuizen. Een optie is om te gaan kijken naar parken verder weg, zoals op andere continenten (al heerst daar vaak hetzelfde probleem). Sommige parken hebben zelfs circussen als een optie overwogen als nieuw thuis voor de mannelijke dieren. Het probleem bij deze laatste twee opties is echter dat het welzijn niet in al deze parken/circussen optimaal is en je de dieren vaak niet meer kunt traceren. Bij Steller Zeeleeuwen komt nog een extra factor kijken, namelijk dat niet veel parken deze dieren huisvesten en daardoor de populatie en dus ook genenpoel erg klein is in gevangenschap. In het verleden is daarom zelfs geprobeerd om dieren te castreren. Dit is gebeurd bij Boris, één van de twee mannetjes die het Dolfinarium heeft verlaten voor het warme Zuid-Frankrijk.

Marineland
 

Marineland Antibes, ook wel Marineland France genoemd is een zeedierenpark in het plaatsje Antibes in Zuid-Frankrijk. Het is één van de grootste zeedierenparken van Europa en is één van twee parken in Europa waar je orka's kunt zien. Het bassin van de orka's is het grootste Orka-bassin ter wereld. In het park kun je naast orka's ook dolfijnen, Californische zeeleeuwen, Patagonische Zeeleeuwen, Grijze Zeehonden, Gewone Zeehonden en Zeeberen bewonderen. Er leven ook verschillende soorten vissen vogels in het park. Marineland is opgericht in 1970. Het park opende met haar eerste dolfijnen, toen nog gehuisvest in wat nu het zeeleeuwenbassin is. Ook waren er toen al twee orka's aanwezig in het voormalige orkabassin waar nu de dolfijnen leven. Marineland heeft verschillende soorten vinpotigen en toonde al eerder interesse om Steller Zeeleeuwen te gaan houden. Na overleg is besloten de dieren te huisvesten in een bassin achter in het park waar voormalig de gewone zeehonden leefden. Met een diepte van ongeveer 3 meter,  echt (gekoeld) zeewater, een kleine glaswand en een separatie verblijf ziet dit verblijf er prima uit voor Boris en Laska. Het is ook mogelijk het verblijf door midden te delen om de dieren van elkaar te scheiden voor een langere tijd.
Op verschillende plekken in het bassin liggen rotsblokken waar de dieren op stationeren, hun gedragingen op uitvoeren en vanaf springen.Momenteel verblijven alleen Boris en Laska daar in een zogeheten 'mannengroep'. Zolang er geen vrouwtjes aanwezig zijn gaat dit prima, aangezien de heren dan geen concurrenten zijn voor elkaar. Het plan is om op korte termijn één of meer vrouwelijke dieren over te laten komen uit Japan om zo een groep te gaan vormen. Dit is echter een ingewikkeld proces en er moet nog maar blijken of dit een realistische optie is. 

Boris en Laska
Alle Steller Zeeleeuwen die in Europa leven komen origineel uit de groep in Harderwijk. Harderwijk heeft haar dieren oorspronkelijk uit Vancouver Aquarium en waren het eerste park in Europa dat deze dieren ging huisvesten en zelfs heel vroeg al goede fokresultaten behaalde! Boris is de zoon van de oude harembaas Bart, die voor Adak naar het park kwam. Boris werd geboren in 1992. Hij is blind aan één oog en is daardoor vermoedelijk ook wat minder oplettend en gemotiveerd tijdens de trainingen en shows. Boris zou je eigenlijk de luilak van de twee kunnen noemen omdat hij soms liever een dutje doet op de kant dan meedoet aan de shows. Laska is een volwassen mannetje, geboren in 1999 en zoon van harembaas Adak. Laska is de meest enthousiaste en gemotiveerde van de twee. Hij is erg oplettend tijdens de shows en trainingen en doet actief mee. Met zijn dikke nek en grote manen is hij ongetwijfeld de indrukwekkendste van de twee. Op 15 oktober 2007 verhuisden Boris en Laska uit het Dolfinarium in Harderwijk naar Marineland Antibes in Frankrijk. Voordat de dieren vertrokken naar Frankrijk moesten zij eerst plaats nemen in een grote verhuiskooi. Maanden voor de verhuizing zijn de dieren getraind plaats te nemen in de kooi en rustig te blijven zitten. De dieren werden op een vrachtwagen geladen en gingen een reis tegemoet waarbij ze maarliefst 1390 kilometer moesten afleggen voordat ze aan zouden komen in hun nieuwe onderkomen. Onderweg werd er regelmatig gepauzeerd met om de dieren te controleren op gezondheid, nat te houden en de nodige vis te voeren. Na een reis van meer dan 13 uur arriveerden Boris en Laska in hun nieuwe onderkomen en betraden een speciaal voor hen verbouwd verblijf.