Persopening Aquabella!

Inleiding 

Het is zover! De nieuwe show van het Dolfinarium is officieel geopend en ik was erbij! In deze show ga je op wereldreis om te ontdekken waarom we met zijn allen heel zuinig moeten zijn op de natuur. Het is een spectaculaire show voor jong en oud waarbij gebruik wordt gemaakt van hele mooie en moderne technieken waaronder het "3D-videomapping" op een prachtig scherm in de vorm van een walvisstaart. De tuimelaars voeren prachtige en spectaculaire gedragingen uit. Ook in deze show gaan de trainers in het water met de dieren. 

Na maanden overwinteren zwemmen er weer 6 tuimelaardolfijnen rond in DolfijndoMijn, beter bekend als de koepel van het Dolfinarium. Het transport van de dolfijnen is goed en rustig verlopen. Na de intrek in het vernieuwde dolfijnentheater is er gestart met de repetities voor de nieuwe dolfijnenshow Aqua Bella. Het moment van verhuizen tot aan het openen van het showbassin nam meerdere dagen in beslag om de tuimelaars eerst te laten wennen aan de nieuwe omgeving. De dolfijnen zijn voorafgaand speciaal getraind voor de verhuizing. Zo hebben ze geleerd te ‘beachen’, glijden op een hangmat. Met deze hangmat en transportkar zijn ze overgeplaatst. In de loop van komende week zullen er nog 4 dolfijnen verhuizen naar het dolfijnentheater. Aquabella is een moderne en toonaangevende dolfijnenshow die uniek is in de wereld. In een voorstelling van een half uur nemen de dolfijnen de bezoekers mee op wereldreis. De dieren laten de schoonheid maar ook de kwetsbaarheid van de aarde zien. Er wordt gebruik gemaakt van de meest moderne technieken. Het nieuwe decor bestaat uit 7 reusachtige schermen die zijn opgebouwd in de vorm van een grote walvisstaart. Op deze schermen wordt middels 3D videomapping levensechte beelden geprojecteerd. Het DolfijndoMijn is daarmee het eerste theater in Nederland die deze techniek toepast. Je kunt al mijn foto's van deze avond terugvinden op Dolfinariumweb.nl! 

Première
 

Ik mocht bij de officiële première zijn en deze was ontzettend goed bezocht! Talloze bekende Nederlanders, oud medewerkers, mensen die meegewerkt hebben aan de realisatie van de show en de pers bezochten het park. Er was muziek, waren standjes en festiviteiten over het hele terrein, waaronder culinaire hoogstandjes uit verschillende delen van de wereld en er was vooral veel gezelligheid. Ook Erica Yong, de zangeres van het pronkstuk van Aqua Bella was aanwezig in een prachtige jurk met oceaanthema. Na een tijdje werd het dan toch echt tijd om het Dolfijndomijn te betreden. Presentator Robert ten Brink  leidde de avond en het programma begon met terugblikken op de mooiste herinneringen die mensen hadden van het Dolfinarium. Sommigen hiervan waren ingestuurd door bezoekers. De mooiste bezoekersherinneringen werden uitgekozen en de winnaars waren natuurlijk ook zelf aanwezig. Samen met het publiek, het personeel, de pers en  de zoon en dochter van de oorspronkelijke oprichter, de dochter van de architect (Cornelis Deelman) van het Dolfijndomijn en de directeur kwamen de mooiste herinneringen voorbij op het prachtige nieuwe scherm.  

Vervolgens kwam voor mij persoonlijk een geweldig element. Er was tijdens de verbouwing van het Dolfijndomijn water uit alle vijf grote oceanen verzameld. Op het scherm werd getoond hoe dit werd gedaan. Vervolgens werd dit water symbolisch in het water van het DolfijndoMijn gegoten om het als het ware te dopen. Dit met de nadruk op het feit dat Aqua Bella aandacht vraagt over de bescherming van de zee, natuur en het klimaat. Uiteraard werd het toen tijd voor de show!

De show begint met een acteur (trainer) in kleding die uit een havenstadje komt gelopen. Hij of zij loopt rond met een blikje cola. Wanneer deze leeg is wordt deze in het water gegooid. Één van de dolfijnen gooit het blikje vervolgens terug. Dit herhaalt zich een paar keer tot één van de dolfijnentrainers verhaal komt halen. "Blikjes horen in de prullenbak, niet in het water!" luidt de boodschap. Vervolgens wordt de milieuvervuiler meegenomen op een wereldreis om hem duidelijk te maken waarom we zo zuinig moeten zijn op de aarde. Hierna volgen verschillende segmenten, allen met eigen muziek, beeld en effecten. We gaan door bijna alle continenten en klimaten. De vlaktes van Afrika, de jungles van Zuid-Amerika en zelfs China komt aan bod. De segmenten worden gescheiden door een wereldbol. We komen vervolgens in de polen, waar gebruik wordt gemaakt van effecten om het ook daadwerkelijk kouder te maken! Moeder natuur verschijnt en legt uit dat het niet goed gaat met het klimaat en we met zijn allen de aarde moeien beschermen. Vervolgens demonstreert ze haar krachten door het te laten sneeuwen. De show sluit af met een feestelijk Caribisch segment met high-energy gedragingen en prachtig gebruik van het scherm en de fonteinen. Dit is de beknopte versie waarbij ik niet alles verklap!  De avond werd feestelijk afgesloten en was een groot succes! Nu kan iedereen ook genieten van deze prachtige nieuwe show met de modernste technieken en een geweldige boodschap!