Grijze Zeehonden in Alwetterzoo Münster 

Inleiding 

Grijze zeehonden zijn niet zo talrijk in gevangenschap. De meeste dierenparken huisvesten de gewone zeehond. De twee zijn verwant, leven allebei in de Noordzee, maar er zijn duidelijke verschillen. Een grijze zeehond is groter, heeft een kegelvormige snuit en is in gevangenschap naar zeggen een stuk agressiever. Met name de mannetjes tijdens het paarseizoen. Ook zijn beide dieren niet zo makkelijk te trainen als andere zeezoogdieren, al is de grijze zeehond nog moeilijker dan de gewone zeehond. In Alwetterzoo Münster is hier echter niks van te merken! Hier wordt een show gegeven met de dieren waarin zij allerlei interessante gedragingen laten zien!

De Grijze Zeehond wordt maar in een aantal parken in Europa gehouden. Ze zijn niet zeldzaam, maar wel ongewoon in gevangenschap. Zelden worden de dieren getraind voor shows, wel wordt er natuurlijk met alle dieren medische training gedaan. Een groot deel van de gedragingen in shows en presentaties zijn die van de medische training. In Münster is het echter een stuk geavanceerder! De Grijze zeehonden springen daar door hoepels, balanceren ballen, doen salto's en houden een balkje omhoog terwijl een andere zeehond hier overheen springt! Toen ik dit voor het eerst aan de grijze zeehondenverzorgers in Dolfinarium Harderwijk vertelde wilden ze me niet eens geloven! Toch is het echt zo.

In Europa
 

In Nederland zijn Grijze zeehonden op twee plekken te zien. Namelijk in Ecomare, waar drie dieren in permanente opvang verblijven (Bram, Annie en Fokje) en in het Dolfinarium in Harderwijk waar een groep dieren verblijft op het zeehondenwad. Dit habitat delen ze met gewone zeehonden, de dieren komen echter niet in contact met elkaar. Verder kun je deze dieren regelmatig zien in het opvangcentrum in Pieterburen. Deze dieren zitten daar echter niet permanent. Verder houden de volgende parken Grijze zeehonden: SEALIFE Blankenberge in Belgie, Marineland Antibes,  Biarritz Aquarium en Oceanopolis Brest in Frankrijk, Zoo Hannover, Zoo Hamburg en Friedrichskoog opvangcentrum in Duitsland, Zoomarine en Bioparco in Italie, Zoomarine in Portugal, Mundomar Benidorm, Zoo Madrid en Magdalenas Marinepark in Spanje, Welsh mountain zoo, Cornish seal sanctuary, Sea life en meerdere opvangcentra in de UK, Boras Djurpark, Kolmardens Djurpark, Lycksele Tierpark en Zoo Stockholm in Zweden. Hier gaat het ook nog om verschillende ondersoorten van de grijze zeehond. Namelijke de gewone variant  (die onder andere in de Noordzee voorkomt) en de varianten die voorkomen in de Atlantische Oceaan en de Oostzee.

In Alwetterzoo Münster
In Alwetterzoo Münster leeft een groep met mannetjes, vrouwtjes en jongen. Het dominante mannetje heet Lazslo en wordt vergezeld door de vrouwtjes Freija, Lisa en Sunna.  Verder leven er nog twee jongen genaamd Pelle en Tiger. Zij zijn in het park geboren. De training en verzorging in Münster is uniek in zijn complexiteit en kunde. De hele groep wordt tegelijk getraind om zo frustratie bij de dieren te voorkomen omdat ze niet hoeven te wachten op aandacht en beloning van de trainers. Alwetterzoo Münster is ook uniek in het feit dat ze de mannetjes een hormoon toedienen om inteelt en vechten onderling te voorkomen. Zo kunnen zij twee mannetjes in dezelfde groep houden als de vrouwtjes. In veel opzichten is Münster erg inovatief en de presentatie/show met de grijze zeehonden is zeker de moeite waard om te bekijken! Al is het maar vanwege de speciale gedragingen.