Opbouw potvisskelet in Ecomare

Inleiding 

Heb jij altijd al willen zien hoe een groot walvisskelet wordt opgebouwd en geprepareerd? Dan is nu je kans! In Ecomare wordt momenteel gewerkt aan een enorm potvisskelet voor in de toekomstige walviszaal dat het museum volgend jaar wil openen. Dit skelet zal één van de pronkstukken zijn, aldus Ecomare. Momenteel kun je vrij inlopen in de ruimte waar men aan het werk is en er wordt twee keer per dag een educatieve presentatie gehouden over de potvis en de opbouw van het skelet. 

Ecomare is een centrum, museum, aquarium en opvangcentrum voor zeedieren op het Waddeneiland Texel. Er zijn verschillende soorten walvisbotten, modellen en andere curiosa die met walvissen en dolfijnen te maken hebben te vinden. Ook leven er in Ecomare verschillende vissen in Noordzeeaquaria, evenals verschillende opvangdieren. Een aantal van deze dieren verblijft in permanente opvang. Naast de verschillende aquaria leven er ook Bruinvissen, Gewone Zeehonden, Grijze Zeehonden en verschillende zeevogels in Ecomare. Ecomare is een zeer leuk en leerzaam dagje uit voor jong en oud. Heb je interesse in zee(zoog)dieren dan ben je hier absoluut aan het juiste adres! De opbouw van dit unieke skelet maakt het nog extra de moeite waard om een keer te komen kijken! Wanneer zie je dit nu live gebeuren met je eigen ogen? Precies!

Potvis Ecomare
 

Op 15 december in 2012 spoelde er een dode potvis aan op de Razende Bol, drie dagen na de stranding van een levende bultrug. Deze potvis was al overleden toen hij gevonden werd. Tijdens het ontleden zijn zeldzame, grote brokken ambergris, met een totaal gewicht van 83 kilo, gevonden in de endeldarm van de potvis. Deze zeer uitzonderlijke hoeveelheid ambergris maakte het dier wereldwijd uniek. Het skelet van deze potvis werd schoongemaakt en wordt momenteel opgebouwd in de ruimte rechts direct na de kassa/entree van Ecomare. Ook replica’s van de  ambergis, gevonden in de darmen van de potvis staan tentoongesteld, evenals een replica van het blaasgat (compleet met littekens van reuzeninktvissen) en een model van de penis van het dier.

Je kunt de hele dag vrij inlopen om de werkzaamheden te bekijken. De bekende geur van schoongemaakte botten komt je al tegemoet nog voor je bij de deur bent. Ook is er twee keer per dag een informatieve presentatie over de potvis in het algemeen, het specifieke dier wat hier wordt schoongemaakt en wat er komt kijken bij het schoonmaken van zo'n enorm skelet.

Potvissen in Nederland
Potvisstrandingen komen niet vaak voor in Nederland. Vaak zitten er jaren tussen twee strandingen in. Toch zijn er verschillende potvisskeletten te bekijken in Nederland. Uit de 16e, 17e en 18e eeuw zijn minstens twintig strandingen bekend. Bij de meeste meldingen van potvissen in de Noordzee gaat het om twee of drie exemplaren tegelijk. Het zijn altijd jonge mannetjes, die tussen de 12 en 18 meter lang zijn. Groepjes jonge vrijgezellen verlaten in het najaar de grote kuddes potvissen (vrouwtjes met jongen) in de tropische en subtropische delen van de oceanen. Waarschijnlijk doen ze dat omdat ze langer en dieper kunnen duiken dan de vrouwtjes en de jongen. Ze kunnen daardoor gebruik maken van andere jachtgebieden. Vanaf halverwege de 18e eeuw tot in 1937 zijn er geen strandingen van potvissen op de Nederlandse kust gemeld. In 1937 strandden twee potvissen bij Terneuzen. Sindsdien zijn er meer dan tien strandingen in Nederland geweest. Skeletten van potvissen zijn onder andere te zien in Fort Kijkduin, Zeeaquarium Bergen aan Zee, Naturalis, Het Arsenaal en het Museum van Leeuwarden. De potvis is de grootste tandwalvis en zelfs het skelet is erg indrukwekkend. De ribbenkast en kop zijn ongekend groot en geven een kijk in de unieke leefwijze van dit dier!