De minder leuke aspecten van de Dierverzorging

Inleiding 

Werken met dieren en dan met name zeeleeuwen en dolfijnen, de absolute droom..toch? Of niet..? Bij het woord dierverzorging hebben mensen vaak een vertekend beeld van een verzorger die de hele dag dieren aait en knuffelt. Was het maar zo'n feest! Dierverzorging betekent lange dagen, viezigheid en is fysiek en mentaal erg zwaar!  Van dieren knuffelen is soms zelfs helemaal geen sprake! Vandaag neem ik jullie mee in de minder leuke aspecten binnen de dierverzorging, zowel uit eigen ervaringen als uit ervaringen van andere dierverzorgers.

Ik heb zelf verschillende opleidingen in deze richting gevolgd. Dit is begonnen met de algemene richting "Groen" op de middelbare school. Hierdoor kon ik al vanaf dat ik 12 jaar was gerichte lessen volgen voor de richting plant en dier. Hier zaten zelfs al korte stages bij met dieren. Hierbij heb ik met name in dierentuinen en parken gewerkt, maar ook op (kinder)boerderijen, opvangcentra en bij aquaria. Later ben ik vrijwilliger geworden bij de Dierenambulance om meer ervaring op te doen en ben ik zo later weer in andere specialistische opvangcentra terechtgekomen. Hierna ben ik eerst algemene dierverzorging gaan zorgen, toen paraveterinair en tenslotte de richting "Wildlife en Exoten". Deze richting was met name gericht op wilde en exotische dieren in bijvoorbeeld dierenparken, maar bijvoorbeeld ook in gespecialiseerde dierenwinkels.

Misverstanden
 

Er zijn vaak een aantal misverstanden rond de Dierverzorging die ik graag de wereld uit wil helpen. Vaak wordt er ook op neergekeken door anderen en wordt het gezien als 'laag' opgeleid werk. Dit hoeft absoluut niet het geval te zijn! Ook in de dierverzorging heb je opleidingen in alle niveau's! Ook HBO en universitair! Bijvoorbeeld diergedragskunde, dierenarts of diermanagement. Lees jezelf goed in en verdiep je in de verschillende mogelijkheden die Nederland te bieden heeft als het gaat om dierverzorging. Dit zijn er inmiddels namelijk aardig wat!! Van gewone dierverzorging tot de agrarische sector tot het bestuderen van gedrag of het starten van een dierenwinkel of ander diergerelateerd bedrijf, de keuze is reuze! De meest voorkomende misverstanden:

  • "Dierverzorging is geen hard werk en je knuffelt de hele dag met dieren" - Niets is natuurlijk minder waar! Dierverzorging is ontzettend hard werken, waarbij het overgrote deel van de dag bestaat uit schoonmaken, voer bereiden en reparatiewerkzaamheden. Afhankelijk van wat voor beroep je hebt gekozen in de dierensector heb je zelfs weinig of geen contact met de dieren, met name met de uitwerpselen en andere rotzooi die de dieren achterlaten. Bij een positie waar je met dieren traint heb je uiteraard wel contact met de dieren, maar vergis je niet! Ook hier zijn er veel meer overige werkzaamheden en begin je vaak in een positie waar je weinig hands-on tijd met de dieren spendeert.

 

  • "Er zijn genoeg banen in de dierverzorging" - Hoewel er voor dit kleine landje veel diergerelateerde bedrijven zijn, is er eigenlijk bijna geen betaald werk te krijgen in de Dierverzorging. Waar de meeste banen in beschikbaar zijn is de agrarische sector, maar dit is vaak niet wat mensen willen doen wanneer ze aan een opleiding dierverzorging beginnen (ook is dit een aparte tak binnen de opleidingen). Nederland bied de meeste diergerelateerde opleidingen aan van Europa. Deze zijn dan ook razend populair! Toen ik op school zat werden klassen letterlijk in drie delen gesplitst omdat er zoveel studenten waren. Door de grote interesse en het grote aantal mensen die slagen in de Dierverzorging is er weinig aanbod en is de selectie erg streng. Met name bij dierenparken en dolfinaria, aangezien dit de meest gewilde banen zijn en er maar een paar parken zijn in Nederland waar daadwerkelijk posities openen

 

  • "Dierverzorging is voor meisjes" - Hoewel het overgrote deel van de studenten in de dierverzorging vrouwelijk is, is het een fabeltje dan dierverzorging geen werk is voor mannen. Juist omdat het zo'n zwaar werk is worden mannen vaak gewaardeerd wanneer bedrijven een positie open hebben staan. Ook is er genoeg stoer werk te vinden in de Dierverzorging. Bijvoorbeeld werken met grote of gevaarlijke dieren, het bedienen van voertuigen en machines, Ranger zijn in een Safaripark of zeer acrobatische en complexe waterwerk gedragingen uitvoeren in een dolfinarium. Hier moet je stoer, hard en topfit voor zijn!

 

  • "Ik kan niet zo goed met mensen omgaan, dus wil ik iets in de dieren gaan doen" - Regelmatig hoorde ik dit argument of een andere verwoording daarvan tijdens mijn opleiding. Dit is natuurlijk een belachelijke instelling. Als je ergens veel met mensen moet omgaan dan is het in de Dierverzorging!! Wanneer je met huisdieren komt te werken heb je altijd met de eigenaars van deze dieren te maken. Dit betekent ook dat je misschien slecht nieuws moet brengen of minder leuke interacties hebt met deze mensen. Ook hebben veel bedrijven klanten waar je mee zult moeten communiceren. Als dierverzorger in de dierenpark werk je in een groot en complex team evenals met veel bezoekers. Vaak moet je presentaties geven of vragen van bezoekers beantwoorden. In een dolfinarium of ander park met dolfijnen werk je heel hecht samen met je collega's en de bezoekers van het park. Vaak begeleid je zelfs programma's met de dieren en bezoekers. Je moet sociaal behoorlijk sterk in je schoenen staan als je iets met dieren wilt gaan doen!

 

  • "Ik kan kiezen waar ik ga werken/stage lopen" - Net als banen zijn stages moeilijk te krijgen in de Dierverzorging. Er zijn namelijk ontzettend veel studenten die één of meerdere stages moeten lopen in de loop van de opleiding. Ook voldoen niet alle bedrijven aan de eisen van scholen. Zo moet het bedrijf een gecertificeerd leerbedrijf zijn met bepaalde keurmerken. Ook zijn stages, -vooral geliefde of populaire bedrijven- erg snel vol. Bij veel plekken zul je moeten uitblinken om een plek te krijgen en deze te behouden vanwege de grote concurrentie. Daarbij zijn er in de Dierverzorging een aantal verplichte stages. Zoals de kennelstage, veehouder of schapenstage en de fokkerijstage. Ook als je al zeker weet dat je niets in deze richting wil gaan doen, zul je stage moeten lopen op één van deze bedrijven om je opleiding te kunnen halen. Wanneer je meerdere keren achter elkaar een leuke en populaire stage krijgt is dit super! Dit is echter geen goed beeld van hoe het straks gaat als je een diploma hebt en werk gaat zoeken. Echte banen krijg je een stuk minder makkelijk dan stages. Houdt hier rekening mee! 

 

  • "Dierverzorging is altijd leuk!" - Ook werken in de Dierverzorging is en blijft werk. Ook al heb je jouw droombaan gevonden, er zullen dagen blijven dat je moeilijk uit bed komt of geen zin hebt in je werk. Je hebt vrijwel altijd spierpijn en bent aan het einde van de dag uitgeput. Dagen zijn lang en werken is zwaar. Naast de leuke, mooie en geweldige momenten zijn er in de Dierverzorging ook vieze, gevaarlijke en hartverscheurende momenten. Dieren kunnen ook ziek worden of agressief zijn. Deze situaties komen vaker voor dan je denkt. Ook leven de meeste dieren een stuk korter dan mensen en is het mogelijk dat je dieren waarmee je werkt verliest tijdens je loopbaan. Je moet behoorlijk hard en nuchter zijn in de dierenwereld. 

 in Dolfinaria
Wanneer je dus de Dierverzorging in wilt gaan heb je met alle bovenstaande problemen en minder leuke aspecten te maken. Ga je specifiek voor het werken met zeezoogdieren dan komen er nog een paar extra moeilijke factoren bij kijken. Het werken in dolfinaria of met zeezoogdieren in het algemeen is een ongekend populair beroep. Je zult bij iedere vacature misschien wel honderden mensen aan concurrentie hebben. Daarbij is het ontzettend hard werk. Ja dat is alle dierverzorging, maar het werken met zeezoogdieren vergt echt enorm veel van je lichaam. Je maakt lange dagen, tilt zware ladingen en bent continu fysiek bezig. Als je een klassieke trainers positie wilt hebben zul je een groot deel van de dag in het (koude) water spenderen. Ook dit eist zijn tol op je lichaam. Daarbij worden deze banen over het algemeen niet heel goed betaald. Tenzij je op een manier omhoog weet te klimmen in functie. Er zijn veel mensen die er uiteindelijk mee stoppen omdat ze bijvoorbeeld een huis willen kopen, gezin willen stichten etc. en daar op dat moment niet genoeg voor verdienen. Dierverzorgingsbanen zijn vaak ook parttime, zelfs onder dierenartsen op het moment! Wanneer je een baan met zeezoogdieren, met name dolfijnen wilt hebben zul je vrijwel zeker naar het (verre) buitenland moeten gaan om je eerste baantjes te krijgen. Dit komt omdat er maar weinig parken zijn met dolfijnen in vergelijking met normale dierentuinen. Houdt er daarbij rekening mee dat er soms wordt verwacht dat je een vreemde taal spreekt/leert spreken. Uiteraard moet je een uitstekende zwemmer zijn en behoorlijk fit zijn om dit werk te kunnen doen. Wanneer je er echt voor gaat is het echter absoluut mogelijk en kun je een geweldige baan vinden! Blijf echter wel realistisch en behoudt je grenzen. Je houdt er een ontzettend leuke ervaring aan over met talloze geweldige dieren en collega's evenals een tijd om nooit te vergeten!