Rocco, Palawas en Nando

 Inleiding

Vorig jaar stopte het Delphinarium Münster voorgoed met het houden van dolfijnen. In een van mijn blogs liet ik al een laatste blik zien in het Delphinarium. Inmiddels zijn de vier dolfijnen die er nog woonden verhuisd naar andere parken. Kite verhuisde naar Planete Sauvage in Frankrijk en Rocco, Palawas en Nando verhuisden naar het Dolfinarium in Harderwijk. Rocco en Palawas keerden hierdoor terug naar hun geboorteplaats en Nando werd herenigd met zijn broer Nemo, die hem enkele jaren eerder al voorging. Hoe is het nu met de drie mannetjes? Vandaag gaan we hier naar kijken! 

Het was lange tijd niet bekend wat er met de dolfijnen van het Delphinarium in Allwetterzoo Münster ging gebeuren. De tuimelaars van het park leefden al sinds de jaren 70' in hetzelfde gebouw met een bassinstelsel dat altijd al wat aan de kleine kant was, en inmiddels ook redelijk gedateerd. Een opkomende nieuwe, strengere regelgeving gaf de Zoo twee opties: Het dolfijnenverblijf vernieuwen, wat betekende dat het huidige verblijf zou moeten worden gesloopt omdat dit sowieso niet meer aan de eisen zou voldoen - of stoppen met het houden van dolfijnen. Er is gekeken naar beide opties en uiteindelijk is gekozen om de dolfijnen op te geven. Het gebouw en de bassins zijn namelijk nog wel geschikt voor Californische zeeleeuwen, die ook in dit verblijf leefden en er is uiteindelijk gegaan voor een nieuw neushoornverblijf in plaats van een nieuw dolfijnenverblijf. Ook lagen dierenparken met dolfijnen in Duitsland al een tijdje erg onder vuur van activisten, wat met het opgeven van de tuimelaars kon worden  opgelost. Activisme is echter niet de reden dat het park is gestopt met het houden van de dieren. (al beweren de activisten natuurlijk van wel op hun website).

Geschiedenis

Het Delphinarium opende op 4 augustus 1974. De eerste vijf dolfijnen waren Milli, James, Sherry, George en Hazel. Deze dieren kwamen allemaal uit het Dolfinarium in Harderwijk, wat in die tijd dezelfde eigenaar had als de Alwetteroo. De dieren waren ook op leen geweest in Dolfirodam tijdens het eerste openingsjaar van het Rotterdamse dolfinarium. Op 16 juli 1987 kwamen er nog twee dieren uit Harderwijk naar het Delphinarium, namelijk Anke & Nynke. Deze twee vrouwtjes bleven echter niet lange en verhuisden in 1990 naar Tiergarten Nürnberg.  Van de originele vijf dieren werden George en Hazel het oudste. Deze dieren waren ongeveer 23 en 26 jaar oud toen ze stierven in 1990.  Op  april 1991 kwamen de tucuxidolfijnen Coco, Paco en Sabu naar Münster vanuit  Tiergarten Nürnberg. Helaas overleed Sabu al op 5 mei 1992 van ouderdom. Hij was zo rond de 27 jaar oud bleek uit een leeftijdsbepaling via het gebit van het dier. Coco stierf toen jaar later op 10 april 2002 aan leverfalen. Paco overleed in 2009 op een uitzonderlijk hoge leeftijd van over de 40 jaar oud. Pas op 28 december 1996  kwamen er weer nieuwe tuimelaars naar het delphinarium vanuit  Tiergarten Nürnberg. Dit waren de broers Nemo en Nando naar Münster vanuit Tiergarten Nürnberg. Deze  twee volle broers leefden tot 2008 samen als enige twee tuimelaars in het Delphinarium, samen met Tucuxidolfijn Paco. In 2008 verhuisde die vandaag nog steeds in het delphinarium leven samen met Paco de tucuxidolfijn. In 2008 verhuisde Nemo naar het Dolfinarium in Harderwijk. Voor zijn plaats verhuisde drie jonge mannetjes naar Delphinarium Münster; Palawas, Rocco en Kite. Zij leefden samen met Nando in het Delphinarium tot er werd besloten de dieren te gaan verhuizen. Kite verhuisde naar Planete Sauvage in Frankrijk terwijl Rocco, Palawas en Nando naar het Dolfinarium kwamen. Hierdoor zijn Palawas en Rocco weer thuis en is Nando herenigd met zijn broer Nemo.

Na de Verhuizing

De verhuizing liep erg soepel. Er zijn zowel verzorgers van Münster als Harderwijk bij het transport geweest en de voorbereidingen op het transport voor de dieren. Nando en Palawas werden bij aankomst in de achterbassins van het Dolfijndomijn geplaatst. Hier kregen zij even de tijd om te wennen. Rocco keerde terug naar de Dolfijnendelta, zijn geboorteplaats. Hier werd hij later herenigd met zijn moeder en de rest van de dolfijnen. De dieren waren vrij snel gewend, al was het voor Nando een stuk lastiger aangezien hij zo lang in dezelfde omgeving heeft geleefd. Het is de bedoeling dat Nando en Palawas volledig mee gaan draaien in de shows. Wat er met Rocco gaat gebeuren is nog niet zeker. Waarschijnlijk zal hij binnenkort weer verhuizen naar een geschikte groep, waar hij geen familieleden heeft of een mannengroep. Beide gevallen komen in de natuur ook voor wanneer een mannetje in de pubertijd raakt en parken proberen deze fase na te bootsen en daarmee ook inteelt te voorkomen.