Verbouwing Dolfinarium

 Inleiding

Het dolfijndomijn in het Dolfinarium is kaal en leeg. Overal staan steigers en er liggen bouwmaterialen. Er wordt verbouwd! Volgend seizoen kan iedereen gaan genieten van een spectaculaire nieuwe show! Tijdens deze verbouwing wordt het bassin ook meteen gerenoveerd. Er worden een aantal nieuwe elementen toegevoegd aan de bestaande infrastructuur zoals een slide-out en een enorm scherm. Tijdens een meeting van Dolfinariumweb kregen we alvast een kijkje in het DolfijnDomijn en hadden we de mogelijkheid alles met eigen ogen te bekijken. Het was een vreemd gezicht! Benieuwd geworden? 

Het was een prachtige en vooral frisse show met nieuwe elementen; De Droomwens.  Inmiddels draaide de show alweer drie jaar en werd hij door ruim twee miljoen mensen bezocht. Er werd gebruik gemaakt van een aantal nieuwe elementen zoals kostuums voor de trainers, speciaal ontwikkelde muziek. blacklight verf en een systeem waarbij de trainers als acrobaten door de lucht zweefden. Anders dan voorheen had de show een vast verhaal wat iedere keer hetzelfde was. Inmiddels is het tijd voor iets nieuws! De nieuwe show moet groter, beter en vooral educatiever met een mooie boodschap. Dit waren de vereisten voor een nieuw spektakel wat aankomend seizoen zal worden gerealiseerd. Dit wordt niet zomaar een show, koste nog moeite wordt gespaard om de nieuwe voorstelling zo spectaculair en modern mogelijk te maken. We hebben met Dolfinariumweb een meeting georganiseerd voor de leden om een kijkje te nemen bij de verbouwing van het Dolfijndomijn.

Nieuwe elementen

Ook dit keer gaat de show verschillende nieuwe elementen bevatten die nog nooit eerder zijn gezien! Zo wordt er gebruik gemaakt van een enorm scherm met een vorm die aan een walvisstaart doet denken. Dit scherm zal worden gebruikt voor 3D-Mapping & projection. Een zeer moderne techniek waarbij beelden op een ondergrond worden geprojecteerd. Het "scherm" is dus eigenlijk een witte ondergrond en de beelden zelf komen uit de verschillende lampen en projectoren die in het Dolfijndomijn zullen hangen. Deze methode wordt onder andere gebruikt voor augmented reality en bij evenementen zoals "Glow" in Eindhoven. Bij deze methode is er veel meer mogelijk dan een normaal scherm. De beelden voor de show worden speciaal ontwikkeld voor het Dolfinarium en zullen uniek zijn in de wereld, evenals de muziek. Wat ik al los mag laten over de show is dat het een reis naar de verschillende werelddelen zal gaan bevatten met de nadruk op hoe mooi de natuur is en dat we deze moeten behouden!

Door de plaatsing van het scherm werden alle oude decorstukken en de muren in de vorm van rotsen verwijderd. Ook het waterval element is hiermee verdwenen. Het geeft de ruimte een frisse nieuwe uitstraling. Er zullen geen nieuwe decorstukken worden toegevoegd omdat alles voortaan op het scherm zal worden weergegeven en de show gebaseerd is op veranderingen van locatie. Wat wel is toegevoegd is de zogeheten "slide-out". Dit is een platte, rechte uitstulping met ondiep water waar de dolfijnen zichzelf kunnen "beachen" oftewel deels uit het water komen. Dit werd voorheen alleen gedaan op het trainerpodium, maar nu is dit ook mogelijk recht bij het publiek. Dit is een hele leuke toevoeging waardoor mensen de dieren ook beter kunnen zien in de toekomst!

Verbouwing

Er is nog een lange weg te gaan. Momenteel is het hele domijn nog kaalgestript en zie je alleen naakt beton. Een hele andere look dan normaal. Aan het scherm wordt nog hard gewerkt en overal staan bouwmaterialen. De tuimelaars zijn natuurlijk niet aanwezig tijdens deze bouwwerkzaamheden. Dit zou de dieren alleen maar storen en bovendien moet voor een groot deel van het bassinstelsel het water worden verwijderd. Zij verblijven momenteel in de Dolfijnendelta, hier heb ik eerder al een blog over geschreven. Binnenkort zal ik ook bij de première van de show aanwezig zijn. Zowel de perspremière als de bezoekerspremière mag ik bijwonen. Hier zal ik uiteraard ook een blog over schrijven! Binnenkort kunnen we allemaal gaan genieten van deze spectaculaire, moderne nieuwe show!