Logeren in de Dolfijnendelta

 Inleiding

Vanwege de verbouwing van het Dolfijndomijn logeren de mannetjes die daar normaal leven in de dolfijnendelta. Dit zorgt voor een hoop ophef onder de bestaande groep dieren in de delta; met name de dames! Dit is natuurlijk een hartstikke leuke vorm van verrijking voor de dieren. Veel dolfijnen uit beide groepen kennen elkaar wellicht nog aangezien de dieren regelmatig uitgewisseld worden tussen de twee verblijven. Dit is natuurlijk ook een unieke kans om de dieren uit het domijn eens duidelijk te zien en te fotograferen! Helaas vindt dit vooral in de gesloten periode plaats, maar dat weerhoudt mij er gelukkig niet van om ze op te zoeken en foto's te kunnen maken. Wanneer het Dolfijndomijn volledig verbouwd is zullen de mannetjes terugkeren om te wennen aan de omgeving. Dolfijnen zijn namelijk vrij gevoelig voor verandering en nieuwe dingen. Zij moeten in alle rust kunnen wennen aan de aanpassingen in hun leefgebied. Wanneer ze gewend zijn zullen de dieren beginnen met de training voor de nieuwe show. Veel van de gedragingen uit vorige shows komen uiteraard terug, maar er zijn ook een aantal nieuwe gedragingen en elementen. Training voor een nieuwe show is intensief voor zowel dier als trainer en hier moet goed de tijd voor worden genomen.

De groep dolfijnen uit het Dolfijndomijn bestaat uit alleen maar mannetjes. Deze mannengroepen of "bachelor groups" komen ook in de natuur voor. Mannetjes die geslachtsrijpheid naderen worden vaak verjaagd door de andere dieren in hun geboortegroep. Deze mannetjes verlaten vervolgens de groep en vormen samen vrijgezellengroepen. Dit is in de natuur de manier om inteelt te voorkomen binnen familiegroepen tuimelaars, maar ook vele andere soorten dieren gebruiken een soortgelijk systeem. Dierenparken spelen hier op in door dit natuurlijke gedrag na te bootsen met eigen mannengroepen en zo ook inteelt te voorkomen binnen de parken. In het wild komen dergelijke mannengroepen wel eens een nieuwe groep dieren tegen waar ze zich dan tussen de vrouwtjes mengen en paren. Dit is eigenlijk precies wat er nu gebeurt door hun tijdelijke verblijf in de Dolfijnendelta. Wellicht komen er nog wel jongen van volgend jaar!   

 

Verhuizing

De verhuizing van dolfijnen van de ene kant van het park naar de andere kant gaat met een busje. De dolfijnen worden getraind om op een kussen of in hangmat te glijden en daarna worden ze de bus in geladen. Transport van dolfijnen gebeurt normaal vaak in containers, met daarin water en de hangmat met de dolfijn erin. Voor zo'n kort transport is dit echter niet nodig.  Omdat de dieren deze transport training vaak hebben geoefend en ze continu positief worden beloond, ook als ze in het busje liggen is het geen vervelende ervaring voor de dieren. Het plotselinge nieuwe verblijf is natuurlijk wel even wennen. Als scheelt het dat veel van de dieren al vaker in DE Dolfijnendelta hebben gezwommen. Sommigen zijn er zelfs geboren! Daarbij is het naast spannend ook een hele leuke verrijking om eens een andere omgeving en andere dieren te zien. Het belang van omgevingsverrijking en andere vormen van verrijking kun je hier teruglezen!