Spelen met Baby!

Inleiding 

Hoe is het nu met Baby? De oude, maar speelse rivierdolfijn en mijn grote vriendje leeft nog altijd in het Duitse park Zoo Duisburg. Veel mensen vragen vaak "Is hij er nog?", "leeft hij nog?" vooral duidend op de hoge leeftijd van het dier. Wat veel mensen niet weten is dat zijn soortgenoot "Vater" minimaal 10 jaar ouder was toen hij stierf in 2006. Vater was hiermee de oudste rivierdolfijn in gevangenschap en misschien wel de oudste rivierdolfijn die ooit  gedocumenteerd werd. Als Baby net zo oud gaat worden dan heeft hij nog wel even! Inmiddels leeft Baby al een aantal jaren alleen. Hoewel boto's in het wild ook solitair leven, is het belangrijk dat we goed voor Baby blijven zorgen, veel verrijking bieden en dat hij de ruimte heeft om zijn natuurlijke gedrag te vertonen. Wil je weten hoe dit gebeurt ik neem jullie mee in een van mijn speelsessies met Baby!!

Baby is een rivierdolfijn, een Boto om precies te zijn. Hij leeft in de dierentuin van Duisburg in Duitsland. In het Engels wordt deze soort “Amazon river dolphin” genoemd. Er zijn niet veel boto’s in gevangenschap. Baby is zelfs de enige in Europa. Naast Baby worden er nog op twee andere plaatsen Boto’s in gevangenschap gehouden. Beide plaatsen zijn in Zuid-Amerika, waar deze dieren van oorsprong voorkomen. Hoe komt Baby dan helemaal in Duitsland terecht? Baby is samen met vier andere dieren gevangen in de jaren 70’. Het was toen nog normaal voor Duitse dierentuinen om expedities te houden naar andere landen en daar dieren te vangen om de collectie te verrijken. Nu zou dit uit den boze zijn en echt niet meer kunnen, toen werd het zelfs aangemoedigd. Zowel door de staat als het publiek! Inmiddels zijn de andere vier dieren niet meer in leven en is Baby alleen overgebleven. Hoewel mannelijke Boto's in de natuur vaak solitair leven, is het belangrijk dat Baby wel sociaal wordt verrijkt door zijn verzorgers. Vandaag gaan we kijken hoe dat gaat!  

Verrijking
 

Verrijking of enrichment. Een term uit de dierverzorging die ontzettend belangrijk is! Verrijking is iedere vorm van positieve (vaak nieuwe of onvoorspelbare) prikkels gegeven aan een dier om zo de kwaliteit van leven, van in gevangenschap gehouden dieren te verbeteren. Dit kan letterlijk van alles zijn zoals speelgoed of voedsel verstoppen (zintuigelijke verrijking), groepsindeling veranderen (sociale verrijking), het habitat veranderen (omgevingsverrijking) of het dier mentaal stimuleren met bijvoorbeeld een puzzel of opdracht. Verrijking is belangrijk voor ieder dier in gevangenschap of het nu een huisdier, dierentuindier, boerderijdier of laboratoriumdier is. Omdat zeezoogdieren erg intelligent zijn is verrijking een zeer belangrijk en complex aandachtspunt. Er zijn voor dolfijnen een aantal verrijkingsmethodes die vrijwel universeel zijn in ieder park. Ook bedenken de parken ieder hun eigen unieke verrijkingen, waarbij de nieuwheid van een object ook een rol speelt voor de dieren.

Spelen en Trainen met Baby

Baby's verrijking bestaat uit een aantal verschillende dingen. Zo heeft hij verschillende stukken speelgoed. Zijn favorieten zijn een bal en een tuinslang. Vooral de tuinslang is erg populair! Hij pakt deze onderwater op en draait hem in allerlei rare bochten. Hier heeft hij zichtbaar plezier van. De bal duwt hij boven water rond of hij probeert deze onderwater te krijgen. Verder maakt hij ook gebruik van bijtringen en andere zachte speeltjes waar hij graag op bijt. Één van zijn favoriete dingen is geborsteld worden met een borstel. Dolfijnen hebben een gevoelige huid die bijna continu vervelt. In de natuur wrijven ze zich daarom vaken tegen stenen, kiezels of stukken hout. In Duisburg gebruiken we een harde borstel om hem te borstelen en dit vind hij helemaal geweldig! Ook pakt hij de borstel wel eens om ermee te spelen of rond te zwemmen! Een erg leuk gezicht. Ook wordt er met hem gezwommen en gedoken, dit heb ik allebei al mogen doen! Hierbij komt hij vaak op je afgezwommen om te worden gekroeld of hij blijft gewoon langs je zwemmen als gezelschap. Verder krijgt hij ook levende vis te eten, waar hij actief op moet jagen in het bassin. Hij krijgt zeer minimale gezondheidstraining, deze wordt steeds weer een stukje uitgebreid. Het is alleen veel primitiever dan de training van een tuimelaar.

Baby is een heel ander dier dan een tuimelaar en gedraagt zich dan ook heel anders. Waar tuimelaars super enthousiaste dieren zijn die iedereen leuk vinden en met iedereen willen spelen en continu de aandacht hebben voor de trainer, zijn rivierdolfijnen veel kieskeuriger. In dat opzicht lijken ze meer op bruinvissen qua gedrag. Ze kunnen de ene seconde heel speels en enthousiast zijn en het moment daarna helemaal hun interesse verliezen. Zij komen naar je toe wanneer zij er zin in hebben en zijn daarna ook weer weg zodra ze deze interesse verliezen. Of jij nu een lekker visje of een speeltje hebt, dat maakt niet uit. Tijdens mijn speelsessies met hem vind hij het leuk om de borstel terug te brengen wanneer ik deze weggooi. Ook houdt hij van lekker kroelen of verstoppertje spelen. In het water komt hij vaak vanalles aanbieden. In de natuur schijnen de mannetjes ook allerlei dingen zoals hout en stenen op te pakken om de vrouwtjes te versieren! Hij zal mij toch niet proberen te versieren? Hahahaha!  Het is echt een uniek diertje met een zeer korte spanningsboog, maar absoluut een hart van goud. Je smelt gewoon als die kleine kraaloogjes je onderwater aankijken en hij naar je toe komt omdat hij dat wil, niet omdat je voedsel of een speeltje hebt. Hopelijk kan iedereen nog lang van dit unieke dier genieten!