Wilde Brydevinvissen

Inleiding 

Zoals de voorgaande jaren in Tenerife was het natuurlijk ook weer tijd om te gaan whalewatchen. Tenerife is één van de weinige plekken waar je 100% garantie hebt op het zien van zeezoogdieren in het wild. Het eiland heeft een aantal vaste populaties met soorten zoals de tuimelaar, griend en bruinvis. Ook zijn er regelmatig soorten te gast en op doortocht. Zoals bijvoorbeeld de Atlantische gevlekte dolfijn en de snaveldolfijn. Dit keer had ik echter extra veel geluk! Rond het eiland verbleef een populatie Brydevinvissen. Dit is een middelgrote vinvissoort die op doortocht was en kort bij Tenerife gestopt was om te voeden. Ik ben heel dichtbij deze prachtige reuzen geweest en wil mijn ervaring graag delen!

Wat Tenerife zo geweldig maakt is dat je eigenlijk nooit teleurgesteld wordt wanneer je gaat whalewatchen. Dit is bij veel whalewatch locaties echt niet het geval. Wanneer je op zoek gaat naar wilde dieren, met name zeezoogdieren is er normaal gesproken zelfs een vrij grote kans dat je geen dieren ziet of ze slecht ziet. Het blijven natuurlijk dieren en er zijn verschillende wetten die nageleefd moeten worden, waardoor het echt zo moet zijn dat de dieren je zelf moeten benaderen om ze goed te kunnen bekijken. Wanneer een whalewatch bedrijf zich hier niet aan houdt riskeren zij een flinke boete en sluiting van de hele operatie. In Tenerife komen een aantal vaste populaties tuimelaars en grienden voor. De locaties van deze groepen zijn bekend onder de whalewatch boten en de dieren zijn ook gewend aan menselijke aandacht wat de kans veel groter maakt om ze van dichtbij te kunnen zien. De meeste bedrijven geven zelfs 100% garantie op het zien van dolfijnen én walvissen. Met walvissen bedoelen zij dan grienden, aangezien zij 'Pilot Whales' worden genoemd en meer op een walvis lijken dan een klassieke tuimelaardolfijn. Toch zijn ook grienden dolfijnen. Ditmaal heb ik echter eindelijk echte grote baleinwalvissen gezien!

Brydevinvis
 

De Brydevinvis, Brydes vinvis of Brydewalvis is een vinvis die voorkomt in alle warme en gematigde wereldzeeën. In tegenstelling tot andere vinvissen blijft hij daar het hele jaar lang. Het is een vinvis met de typische bouw die de dieren uit dit genus hebben; Een lang slank lichaam met een ver naar achter geplaatste sikkelvormige rugvin en een grote kop met een lange bek. De Brydewalvis heeft vaak een kenmerkende bruinige waas over het lichaam in tegenstelling tot de meeste vinvissen. Het lichaam is donker met alleen bij de buik en keel wat lichtere gebieden. De Bryde Walvis en de Edens Vinvis lijken sprekend op elkaar met alleen zeer kleine uiterlijke verschillen. Er wordt nog gedebatteerd of het gaat om twee verschillende soorten, ondersoorten of alleen regionale verschillen. Brydewalvissen leven in paren of kleine groepjes genaamd pods. Ze voeden zich voornamelijk met kleine tot middelgrote vissen zoals makreel, sardine en ansjovis. Ook jagen ze op schaaldieren en inktvissen. Hierbij duiken ze grote dieptes en vangen prooien door deze in te slikken en vervolgens te zeven tussen de baleinen. De soort is slachtoffer geweest van de walvisvaart, maar niet overmatig. Hierdoor is de Brydevinvis op het moment niet bedreigd. Andere namen voor de Brydevinvis zijn Balaenoptera brydei (wetenschappelijke benaming). Brydes vinvis, Brydewalvis, Sardine whale, Bryde's whale, Anchovy whale, skipjack whale (Emgels),  Brydewal (Duits) of Rorqual de Bryde (Frans). Ze worden zo'n tot 13 - 15 meter groot en 16.000 tot 25.000 kilo zwaar. Qua leeftij worden ze tot 50 jaar oud en de Totale populatie in het wild bestaat uit zo'n +/- 40.0000 tot 80.000 individuen.

De Ontmoeting

Al vroeg vertrokken we naar Los Gigantes met de bus. Hierbij rijdt je door het prachtige landschap en gebergte van Tenerife en heb je ook goed de tijd om de omgeving te bestuderen en tot je te nemen. Wanneer je er bijna bent zie je het iconische grote gebergte van Los Gigantes verschijnen tussen de wolken. "Kijk! daar is het!" roep ik enthousiast tegen mijn reisgenoot die hier voor het eerst is. Hij kijkt uit het raam en lijkt totaal niet onder de indruk "oh.. ja mooi hoor". Hij heeft er veel meer reizen opzitten dan mij en ik denk meteen "ohjee, misschien gaat hij hier wel niks aan vinden.." Nouja, voor mij is het in iedergeval nog altijd een spektakel. Eenmaal bij de halte aangekomen is het nog maar een klein stukje naar beneden, naar de haven van Los Gigantes. Onderweg komen we onze Nederlandse gids van de vorige trip tegen. We zwaaien en begroeten hem enthousiast vanaf de andere kant van de straat. Hij kijkt verward, maar zwaait wel vrolijk terug. Vervolgens lopen we verder en komen we bij de haven aan. We besluiten alvast te gaan inchecken bij de boot. Daar staat tot onze verbazing onze gids van gisteren! die we net gepasseerd zijn boven in het dorpje. Hij kan er onmogelijk eerder geweest zijn dan ons, dus we staan erg verward te kijken. "Zagen we jou niet net boven.." nog voor we onze zin af kunnen maken begint hij te lachen "Ja.. dat is mijn tweelingbroer". Heel even denken we dat hij een grapje maakt, maar het is echt waar! Twee identieke Nederlandse tweelingbroers (met ook dezelfde stem) bij een whalewatch bedrijf in Tenerife. Hoe groot is de kans? Nu begrijpen we ook waarom onze "gids" zo verward keek toen we hem begroetten, het was zijn broer die ons nog nooit heeft gezien! We besluiten te gaan ontbijten bij een van de pittoreske restaurantjes aan de haven tot de boot vertrekt.

Wanneer we vertrekken met de boot leg ik uit 'als echte whale-watch veteraan' aan mijn reisgenoot die dit nog nooit gedaan heeft dat het best wel even kan duren voor we dolfijnen zien en dat het zelfs zo kan zijn dat we helemaal niets zien of niet goed zien. Nog voor we de haven goed en wel uit zijn springen er ineens overal tuimelaars! Een hele grote groep dieren komt vlakbij de boot. Jongen van nog geen paar dagen en paar weken oud, oude dieren, juvenielen, het is een geweldig zicht en spektakel. De dolfijnen jagen een grote school vis tegen onze boot aan om ze zo makkelijker te pakken en wij als publiek zitten op de eerste rij. Nog voor we zijn bijgekomen van wat er allemaal voor onze ogen gebeurt horen we mensen roepen "WHALE!" "WHALE!", ik denk dat het om grienden gaat en draai me om. Nog net zie ik een grote spray adem oftewel blow uit het blaasgat van iets wat alleen maar een enorme walvis kan zijn. Mijn hart begint meteen sneller te kloppen.. zou het? Dan weer een grote blow en zelfs een open bek in de verte! Ook de rugvin is nu goed te zien. Dit zijn duidelijk grote vinvissen. Ineens uit het niets verschijnt er tussen onze boot en die van een ander bedrijf een ENORME walvis. Op zo weinig afstand dat je het dier zou kunnen aanraken komt het dier boven en blaast een grote wolk damp in onze richting. De geluiden en gezichten van iedereen om ons heen verraden alles wat ik nu voel. Wauw!! wauw wauw! Ik leun over de boot om te kijken waar de walvis heen is en een enorm, intelligent oog kijkt me recht aan van onder de oppervlakte. Ineens komt de walvis omhoog uit het water en we kijken elkaar recht aan. Ik kan niet beschrijven hoe het voelt om zo'n groot dier dat zo anders is dan jij recht aan te kijken en toch te zien dat dit een zelfbewust, intelligent dier is. Ik had net zo goed een ontmoeting met een buitenaards wezen kunnen hebben en het had hetzelfde gevoeld. Allerlei emoties kwamen er bij me op en dit is echt een van de mooiste ervaringen van mijn leven! Ook complimenten aan de bemanning van beide boten die zo respectvol mogelijk om gingen met de onverwachte situatie van dolfijnen, walvissen en alles tegelijk zo dicht in de buurt van de boten. Het was een spektakel om NOOIT meer te vergeten.