Het Dolfinarium in Harderwijk

Inleiding 

Het Dolfinarium Harderwijk is een (zee)dierenpark gelegen in Harderwijk. Het is momenteel het enige park in Nederland dat dolfijnen huisvest. Het Dolfinarium is al sinds de jaren 50' een begrip in Nederland en heeft een rijke geschiedenis. In 1955 kwamen de eerste zeezoogdieren al naar het park. Dit waren verschillende jonge zeehondjes die met de fles gevoed werden voor het publiek. Zij werden al snel gevolgd door Californische zeeleeuwen, een Patagonische zeeleeuw en uiteindelijk ook de dolfijnen. Sindsdien is het park uitgegroeid tot een waar zeedierenpark met wel zeven verschillende soorten zeezoogdieren; De tuimelaar, de Californische zeeleeuw, de bruinvis, de walrus, de gewone zeehond, de grijze zeehond en de Steller zeeleeuw. Mede hierdoor staat het Dolfinarium bekend als het grootste zeedierenpark van Europa, al zijn de meningen hier over verdeeld. Verder zijn er nog verschillende soorten haaien, roggen, overige vissen en andere lagere dieren te bekijken en zelfs aan te raken! Het Dolfinarium biedt verschillende voorstellingen en presentaties aan met deze dieren.

De dolfijnen in het park zijn verdeeld over twee leefgebieden; de dolfijnendelta en het dolfijndomijn. De eerste vier dolfijnen arriveerden in 1965, hierop volgend trok het Dolfinarium in diezelfde zomer meer dan 40.000 bezoekers, een abnormaal hoog aantal voor die tijd. Ondanks het succes en de grote populariteit van dolfijnen heeft het Dolfinarium al meerdere keren moeilijke periodes doorstaan en is het park al verschillende keren van eigenaar gewisseld. Sinds eind 2014 valt het park onder 'Aspro Ocio' een Spaanse groep die eigenaar is van verschillende waterparken, aquaria, dolfinaria en themaparken. Net als menig dierenpark dat dolfijnen houdt is het Dolfinarium niet gespaard gebleven als het gaat om demonstraties van dierenrechtenactivisten. In 2010 kwamen zij wereldwijd in het nieuws door de opvang van Morgan, een sterk verzwakte orka die gevonden werd in de Waddenzee. Toen Morgan wonderbaarlijk genoeg bleek te herstellen werden er pogingen gedaan haar familie te lokaliseren. Waaronder het matchen van haar DNA, geluid en foto's van haar rugvin met alle bestudeerde populaties. Haar familie werd echter niet gevonden. Een groep onafhankelijke wetenschappers die ervaring had met orka's (zowel wild als in dolfinaria) werd gevraagd te adviseren wat er met Morgan moest gebeuren. Zij schreven een rapport dat leidde tot de conclusie dat Morgan niet zou kunnen overleven in het wild. Onder grote protesten van dierenrechtenorganisaties verhuisde zij in december 2011 naar Loro Parque in het Spaanse Tenerife. Voor Morgan's hele verhaal kun je hier verder lezen..

Uitstraling en Faciliteiten

Het Dolfinarium is inmiddels al een aantal keren van uitstraling veranderd. Over het algemeen heeft het park een vrij neutrale en natuurlijke look. Met veel hout, rotsen, stenen en beplanting. Dit is opgeleukt met kleurrijke bordjes, verf en speeltuinen. Veel restaurants en winkeltjes hebben een strand-thema, wat het idee wekt dat je echt aan de kust bent. De verblijven van de dieren zijn allemaal erg verschillend. Het mooiste verblijf is absoluut de dolfijnendelta. Dit verblijf heeft de uitstraling van een grote natuurlijke baai. Met een lift kun je naar beneden om de dolfijnen en walrussen onderwater te bekijken door een enorme glaswand. Een andere publieksfavoriet is het roggenrif. Hier kun je bij een groot, laag bassin allerlei roggen, haaien en andere vissen aaien. Het Dolfinarium heeft ook een eigen strandje en sinds vorig jaar een eigen Waterpark. Van beide faciliteiten wordt in de zomer dankbaar gebruik gemaakt door de bezoekers. Het park heeft een ruim aanbod aan restaurants en kraampjes waar van alles te verkrijgen is. Van snoepgoed, ijsjes en wafels tot verse broodjes, friet, snacks en hele maaltijden. Ook verse sappen en  vegetarische of gezonde opties zijn verkrijgbaar. Het Dolfinarium heeft daarnaast ook drie souvenirshops en drie toiletgebouwen. Qua faciliteiten hebben ze dus erg veel voor het formaat van het park. Het grote aantal bomen, rotsen en beplanting maakt het voor mij zo fijn. Wanneer je een rondje loopt door het park is het net of je door de duinen loopt of bij een baai in Canada bent. Ook het gebruik van hout en steen door het park heen helpt hier aan mee.

Dolfijnen

De dolfijnen in het park zijn verdeeld over twee leefgebieden; de dolfijnendelta en het dolfijndomijn. De dolfijnendelta is een groot natuurlijk leefgebied met echt zeewater, algen, wieren, vissen en andere lagere dieren. Dit gebied was voor haar tijd (1997) absoluut baanbrekend en nog geen ander dierenpark hield dolfijnen op deze manier. Het dolfijndomijn of de Koepel is een dolfijnenstadion waarin de grote show wordt gehouden. Beide gebieden huisvesten tuimelaars, De eerste vier dolfijnen arriveerden in 1965, hierop volgend trok het Dolfinarium in diezelfde zomer meer dan 40.000 bezoekers, een abnormaal hoog aantal voor die tijd! Momenteel kun je alleen hier dolfijnen zien in Nederland. In het Dolfinarium leeft zowel een mannengroep als een familiegroep dolfijnen. Mannengroepen bestaan ook in het wild. Vaak verlaten jonge mannetjes hun groep of ze worden verjaagd door dominantere mannetjes. Hierna vormen deze dieren een mannengroep, tot ze zich weer bij een andere familiegroep aansluiten. In dierenparken wordt dit nagebootst door jonge mannetjes in mannengroepen te houden en/of te verhuizen naar andere parken wanneer ze geslachtsrijp zijn. Het Dolfinarium heeft een ontzettend groot aantal dolfijnen waar heel goed voor wordt gezorgd. In het Dolfinarium leven en leefden een aantal van de oudst bekende tuimelaars in Europa! Ook werd er het eerste dolfijntje van Europa geboren dat via K.I. werd verwerkt. De bekende dolfijn "Spetter". Het Dolfinarium doet fantastisch werk als het gaat om educatie en de mensen dichter bij de dieren te brengen. Iets wat heel belangrijk is om te zorgen dat mensen om deze dieren gaan geven en ze willen beschermen.


Walrussen

De walrussen zijn een unieke diersoort die je op niet veel andere plekken kunt zien. Je kunt er niet bepaald omheen; De walrussen van het Dolfinarium. In sommige gevallen zijn ze zelfs nog iconischer dan de dolfijnen. Dat mag ook best, walrussen zul je namelijk niet snel zien in een dierenpark. De soort is zeldzaam in gevangenschap en vergt veel faciliteiten om te houden. Het Dolfinarium is één van de weinige plaatsen waar walrussen in gevangenschap zijn geboren. Ook is het één van de weinige plekken waar je ze onderwater kunt bewonderen. In het Dolfinarium leven vijf dieren. Igor, Nikolai, Olga, Rossita en Raisa. Vandaag ga je ze wat beter leren kennen! De walrussen van het Dolfinarium zijn als jonge dieren naar het park gekomen. Op 8 juli 1976 opende het Dolfinarium haar walrussenverblijf: Nova Zembla. In dit verblijf kwamen drie jonge walrussen van twee jaar oud. Zij verbleven sinds 1974 achter de schermen in de Koepel, nadat ze via de dierentuin van Moskou uit Siberië naar Harderwijk gekomen waren. In 1976 werden de dieren te groot en verhuisden zij naar hun nieuwe verblijf. Dit verblijf bevatte 260.000 liter water en had achter het droge gedeelte een aantal separatieverblijven. Het witte verblijf moest een Noordpool gebied nabootsen, met nagemaakt ijsschotsen in het water. In 2005 zijn zij verhuisd naar het huidige verblijf, de walrussenwal.

Zeeleeuwen

Er zijn twee soorten zeeleeuwen in het Dolfinarium;  De Californische Zeeleeuw en de Stellerzeeleeuw. Vroeger hadden ze ook Patagonische zeeleeuwen. Die zijn echter verhuisd. De Californische zeeleeuwen laten hun capriolen graag aan je zien in het Zeeleeuwentheater. De Stellers tref je aan in hun buitenverblijf. Dit verblijf is tevens het eerste zeeleeuwenverblijf dat ooit gebouwd is in het park. Door beide soorten te kunnen zien in één dag kun je ook meteen goed de verschillen zien. De imposante, enorme Stellers zijn verdacht lenig en dit is goed te zien tijdens de voorstelling. Net als de walrussen, zie je de Stellers ook niet vaak in dierenparken. In het Dolfinarium zie je wel  vijf soorten vinpotigen op één dag! Namelijk walrussen, gewone zeehonden, grijze zeehonden, Californische zeeleeuwen en Stellerzeeleeuwen. Dit is heel bijzonder en geeft ook meteen weer waarom het een echt zeedierenpark is. Tot voor kort kon je de Californische zeeleeuwen ook buiten zien. Dat verblijf is echter nu bij de dolfijnendelta gevoegd.

Zeehonden

Ook bij de zeehonden zijn er twee soorten te bewonderen. Dit zijn de Gewone Zeehond en de Grijze Zeehond. Beide soorten komen ook voor in de Waddenzee. Ze delen een verblijf, maar zijn wel gescheiden van elkaar. In de voorstelling kom je alle kenmerken en verschillen tussen de soorten te weten. Veel mensen lopen dit verblijf voorbij, maar bij het Zeehondenwad kun je de dieren ook buiten de shows om van heel dichtbij bekijken! Echt een aanrader. Vooral als ze heerlijk in het zonnetje liggen te genieten. Het Dolfinarium is één van de weinige plekken waar je zo'n grote groep zeehonden kunt zien. Ook komen getrainde Grijze Zeehonden die meedoen aan een show of voorstelling niet veel voor. Ga eens kijken bij de Hobbeldebobbelshow! Ze zullen je verrassen!

Bruinvissen

Onze eigen kleine dolfijn! Zoals ze vaak in het Dolfinarium zeggen. De bruinvis is een walvisachtige, een soort neefje van de dolfijnen. Ze komen met duizenden voor in onze eigen Noordzee en Waddenzee. Soms komen er bruinvissen op het strand terecht. Zij worden dan opgevangen door SOS Dolfijn. De bruinvissen in het Dolfinarium zijn dieren die in permanente opvang moesten blijven en niet terug kunnen keren naar het wild en hun nakomelingen. Dit kan komen door gezondheidsredenen of het feit dat ze te jong zijn gestrand en nooit hebben geleerd hoe ze moeten jagen en overleven in het wild. Door presentaties te geven met deze bruinvissen kunnen mensen over deze dieren leren en ze van heel dichtbij bekijken. Hoewel ze niet zo spectaculair zijn als tuimelaars is het zeker de moeite waard om de presentatie te bekijken!

Vissen en overige dieren

Uiteraard zijn er ook verschillende vissensoorten te vinden in het Dolfinarium. Het hoogtepunt hierbij is toch wel het roggenrif. Hier kun je roggen, haaien en vissen aanraken en soms zelfs voeren! Ook het Noordzee Aquarium is een geweldige ervaring. Hier zie je allerlei dieren die in onze eigen Noordzee zwemmen en regelmatig op ons bord liggen in levende lijve. Ook het thema van het Noordzee aquarium is erg leuk! In de restaurants en winkels vindt je bovendien nog een aantal zee-aquaria. Loop je langs de krabbenkust dan kun je veel verschillende dieren ontdekken zoals krabben, kreeften, zeebaarzen en goudbrasems. Een geweldige kijk in de onderwaterwereld door vrijwel het hele park heen!

Voor en Nadelen

Voordelen:

  • Enige park in Nederland waar je dolfijnen kunt zien. Je kunt de dieren van dichtbij zien, in meerdere shows en zowel boven als onderwater.
  • Waterpark en strand zijn ideaal voor in de zomer, al helemaal met het gezin en/of jonge kinderen. 
  • Goed bereikbaar en vrij centrale ligging in Nederland.
  • Veel restaurants, horecapunten, winkeltjes etc. vooral voor het formaat van het park. Veel keuze! en het eten is van goede kwaliteit.
  • Groot aanbod aan shows en voorstellingen. Zowel plezier als educatie in het gehele park.
  • Je mag de roggen, haaien en enkele vissen aaien. Ook leuke interactieve programma's te boeken met de dieren.
  • Veel speeltuinen en speelmogelijkheden voor kinderen. In de zomer ook met water en fonteinen veel speelplezier.
  • Mooie omgeving waar ook veel te doen is. Goed te combineren met een verblijf in de buurt of een avondje uit/naar een restaurant.
  • Het park is vrijwel geheel rolstoelvriendelijk. Ook in de shows zijn speciale zitplaatsen voor invaliden.

Nadelen:

  • Het park is niet zo groot. In principe ben je er vrij snel doorheen als het niet aan het showaanbod lag. 
  • Entreeprijzen zijn vooral in de zomer erg prijzig. Er zijn wel regelmatig acties en online kun je ook vaak kaartjes met korting kopen.
  • Er zijn echt alleen zeedieren te zien, waarvan veel ook erg gelijkend zijn ( 2 soorten zeeleeuwen, 2 soorten zeehonden, dolfijnen op 2 locaties.
  • In de rustige periode zijn een aantal winkels en horecapunten gesloten. Je kunt dan niet optimaal genieten van het park.
  • Het kan er buiten de zomer erg koud worden en vaak komt er een koude wind vanaf de strandkant. Kleed je warm aan.
  • Fotomomenten met de dieren worden erg veel gepushed in de vorm van reclames. Soms wel op vijf manier binnen een aantal meter.
  • In de zomer is er erg veel algengroei, waardoor je met name de dolfijnen onderwater moeilijk kunt zien. Ook kan het heel (te) druk zijn in de zomer.

Conclusie

Het Dolfinarium is een klein, maar zeer specifiek park met een rijke geschiedenis. Bijna heel Nederland is er wel eens geweest of heeft er wel van gehoord. Het park is klein, maar het aanbod van shows en voorstelling helpt hier heel erg bij. De shows zijn leuk en educatief voor groot en klein. De dieren worden er heel goed verzorgd en het merendeel heeft grote, moderne verblijven. Voor kinderen is er een hele hoop vermaak, ook voor de jongsten. Het park is wel echt optimaal bij mooi weer. Bij regenachtig of winderig weer zou ik het park persoonlijk overslaan. Bij mooi weer heb je heel veel baat bij het waterpark en het strand. De hele uitstraling van het park geeft dan echt het idee dat je lekker aan de kust bent. Winkels, restaurants en overige horecapunten zijn er volop, wat ook erg helpt bij het formaat van het park. Overal heb je even een moment om wat te eten, drinken of naar leuke spulletjes te kijken. Het Dolfinarium huisvest een paar hele speciale dieren die je niet in ieder dierenpark ziet. Ook is het zelden zo dat je in een dierenpark met alle dieren een show of presentatie kunt verwachten. Het Dolfinarium is een van de weinige echter zeedierenparken in Europa (In de Verenigde Staten noemen ze dit ook wel "Marine Parks") en daar mogen we best trots op zijn!