Baby orka Ula, Gelukkig en Gezond

Introductie: Wie is Ula? 

Ula is een vrouwelijke orka of zwaardwalvis die momenteel verblijft in de dierentuin Loro Parque op het Canarische eiland Tenerife. Ze werd op 22 september 2018  geboren. Haar moeder is Morgan, de bekende Nederlandse orka die wereldwijd een hoop heisa teweeg heeft gebracht (en zo ook Ula's geboorte). Morgan is de vrouwelijke orka die op 23 juni 2010 werd gered door Dolfinarium Harderwijk toen ze verzwakt en uitgemergeld in de Waddenzee werd gevonden, vlakbij Lauwersoog. In rehabilitatie knapte Morgan dankzij de talloze experts en werknemers van het Dolfinarium ontzettend snel op. Dit was echt een wonder, want ze was in een hele slechte staat toen ze werd gevonden. Er werd besloten dat Morgan niet terug kon keren naar het wild door verschillende onafhankelijke experts. Ze zou dit simpelweg niet overleven, tenzij haar exacte familiegroep werd teruggevonden. Verschillende pogingen werden gedaan om haar familiegroep te lokaliseren. Onder andere door middel van foto's, DNA matchen en het vergelijken van geluiden met de bestaande groepen die al werden bestudeerd. Uiteindelijk is er nooit een exacte match gevonden. 

Op dit moment was het dus tijd om een nieuw thuis te vinden voor Morgan, waar ze in permanente rehabilitatie kon blijven. De enige andere optie was euthanasie. Er werd gekozen voor Loro Parque als de geschikte locatie voor Morgan. Zij hadden al een orka habitat met verschillende andere orkas, waar Morgan dan met haar eigen soort kon leven. De intentie om Morgan in gevangenschap te houden ontketende een enorme controverse over de hele wereld en momenteel is het nog steeds een gevoelig onderwerp voor velen. Verschillende dierenrechten groepen en dierenactivisten hadden hun twijfels bij de integriteit van de dierenparken.  De “The Free Morgan Foundation”, was één van de grotere groepen die hier deel in maakten en al snel kwamen er protesten. Deze protesten groeiden snel groter en agressiever. Het Dolfinarium en haar medewerkers werden zelfs bedreigd en ze werden uitgemaakt voor dierenbeulen en moordenaars.  Ondanks de extreme methodes, verzamelden de dierenactivisten een hele hoop volgers en al snel werd er een rechtzaak gespannen rondom Morgan. De uitkomst van deze rechtzaak (en de vele rechtzaken en hogere beroepen die volgden) was dat Morgan niet zou kunnen overleven in het wild. De meest recente rechtzaak was vorige maand en is opnieuw gewonnen door Loro Parque. De protesten en negatieve media rondom de orka zijn echter nooit gestopt, in de bijna tien jaar dat ze nu in Loro Parque verblijft. Morgan verhuisde namelijk op 29 november 2011 naar Loro Parque, waar ze tot op de dag van vandaag meedoet aan onderzoek, shows en educatie. Tijdens haar verblijf in Loro Parque werd ontdekt dat ze doof is. Al voor ze naar Loro Parque kwam werd dit vermoed door medewerkers van het Dolfinarium, aangezien ze niet op geluiden reageerde. Morgan onderging verschillende tests en gehooronderzoeken in Loro Parque waar uit kwam dat ze compleet doof is. Dit is nog een groter argument tegen haar terugkeer naar het wild en misschien wel de reden dat ze in de eerste plaats haar familiegroep kwijt is geraakt. Op 3 december 2017 werd voor het publiek bekendgemaakt dat Morgan drachtig was. Voor meer informatie over de reactie's op Morgan's dracht raad ik je aan mijn andere artikel te lezen.


Dracht en Geboorte

Op 22 september was het dan eindelijk zo ver; Morgan was bevallen! Het kalf was groot, leek erg actief en vertoonde zooggedrag. Alles leek normaal en perfect. Morgan vertoonde prima moedergedrag en instinct. Eigenlijk alles wat het team had gehoopt! Al snel ging het echter minder goed, het zooggedrag leek niet helemaal normaal. Het leek alsof Ula problemen had met zogen en ook haar gewicht nam zichtbaar af. Dit was een duidelijk teken voor het personeel dat er iets niet goed was. De oorzaak werd snel achterhaald: Morgan produceerde bijna geen eigen melk. Er werd besloten om in te grijpen en Ula van Morgan te scheiden om haar overlevingskans zo groot mogelijk te maken. kalfjes zijn namelijk ontzettend kwetsbaar en zo'n groot gewichtsverlies is heel gevaarlijk op deze jonge leeftijd. Ula werd vervolgens met de fles gevoed. Een speciale mix voor jonge orka's, samen met het kleine beetje melk wat Morgan produceerde ging in deze flesvoedingen. Het was een moeilijke beslissing, maar de beslissing moest worden gemaakt om Ula's leven te redden. 

In de jaren dat Morgan in Loro Parque verblijft ben ik al vele malen naar haar gaan kijken om te zien hoe ze het daar doet. Zowel als bezoeker als achter de schermen. Over mijn bevindingen schreef ik altijd al blogs en artikelen zoals deze. Ik heb nog steeds geen bewijs gevonden voor alle beschuldigingen die dierenactivisten maken over Morgan en dat ze het slecht zou hebben of zou worden mishandeld. In 2018 bezocht ik Loro Parque om een artikel te schrijven over Morgan's dracht. Het doel was opnieuw om te kijken hoe het met haar ging en haar dagelijkse verzorging te observeren.

Van oktober tot maart observeerde ik vervolgens Morgan en Ula met dezelfde intenties. Ik bezocht de dieren zowel achter de schermen en als normale bezoeker op willekeurige dagen om een zo eerlijk mogelijke mening te vormen. Dit artikel is een rapport over wat ik heb gezien. Ula nam na de scheiding heel snel toe in gewicht. Ik was er in oktober, vlak nadat de twee waren gescheiden. Op dit moment moest het personeel Ula nog vasthouden tijdens de flesvoedingen. Ze leek erg actief en gezond. Ze zwom heel snel door het bassin en tilde haar hoofd hoog uit het water. Ook stak ze regelmatig haar staart uit het water en zag ik haar spyhoppen, dit is een gedraging waarbij orka's hun hoofd ver uit het water steken om de omgeving te bekijken. Morgan en Ula konden communiceren door de poorten van het bassinsysteem en dit deden ze ook volop. Morgan werd meestal aan de rechterkant van het medische bassin gehouden, waar Ula in verbleef. Morgan kwam regelmatig kijken bij Ula, maar zwom ook gewoon rond, speelde met verrijking en socialiseerde met andere orka's. Ze was dus niet obsessief met Ula bezig. Er werd niet van Morgan verwacht dat ze meedeed met de shows tijdens deze periode, maar ze mocht wel zelf kiezen om dit te doen. Wanneer ze dit koos deed ze kleine segmenten in een show, meestal één per dag. Zo kon ze toch mentaal en lichamelijk verrijkt worden én veel tijd bij haar kalf spenderen.

Ula groeide erg snel, zowel fysiek als mentaal en ze kwam nu zelf naar de trainers toe voor de flesvoeding sessies. Haar gezondheid werd ook steeds stabieler. Omdat de situatie onder controle was werden Morgan en Ula opnieuw geïntroduceerd aan elkaar. Het doel was altijd om ze zo snel mogelijk weer bij elkaar te laten zijn. Eerst was dit alleen in korte sessies en in januari waren de twee weer permanent samen. Dit was een overwinning voor het hele team aangezien dit vanaf het begin het grootste doel was geweest! Morgan en Ula hadden meteen weer een band en communiceren, spelen en tonen verschillende interacties met elkaar. Ula is al begonnen met de basis principes van training. Dit maakt het makkelijker om haar te voeden, haar te verzorgen en haar medische zorg en check-ups te geven. Het kopiëren van Morgan is een groot deel van deze training, maar Ula heeft ook een hele sterke band gekregen met haar trainers in de tijd dat zij haar zo intensief hebben verzorgd.

 

Observatie

Ik bezocht Ula en Morgan meerdere malen achter de schermen om te zien hoe ze zich gedragen en hoe ze worden verzorgd. Vanaf het begin kon ik zien dat de twee dieren een sterke band hebben. Ze zijn bijna continu met elkaar bezig. Ze zijn bijna altijd samen, tenzij er een specifieke training is waarbij ze moeten worden gescheiden van elkaar (bijvoorbeeld bij medische procedures). Toch hebben Morgan en Ula geen typische moeder-kalf band zoals ik die eerder heb gezien met andere orka's en zeezoogdieren. Ula is namelijk voor haar leeftijd al heel zelfstandig en zwemt ook veel los van Morgan. De meeste kalfjes van deze leeftijd die ik heb gezien blijven nog constant bij hun moeder en zwemmen onder haar buik of achter haar aan. Ula trekt echter vaak haar eigen plan. Ze benaderd Morgan om te spelen, springt in het rond, test haar omgeving uit en zwemt af en toe weg van Morgan, naar de andere kant van het bassin. Dit zorgt ervoor dat de twee een hele speelse band hebben, toch is het ook duidelijk dat ze moeder en kalf zijn.

Ula heeft een unieke band met haar trainers en verzorgers, meer dan normaal bij een orka van deze leeftijd. Ze is gek op aanraking en wordt graag geaaid en gekroeld. Ze is erg gefocust op aandacht krijgen van iedereen die in de buurt is. Wat uniek is aan Ula is dat ze momenteel compleet op 'secondary reinforcement' wordt getraind. Dit betekent dat er geen voedselbeloning wordt gegeven. wat normaal vrij veel voorkomt bij dierentraining. Ula eet echter nog geen vis dus al haar beloningen zijn in de vorm van aanraking, kroelen en aandacht. Iets waar ze helemaal gek op is volgens haar trainers. Dit draagt heel veel bij aan haar medische check-ups, omdat alles nu positief wordt ervaren. Zo kan er optimaal voor haar worden gezorgd. 

Voor mij persoonlijk kwam Ula heel actief en alert over. Ze zwemt heel snel en ademt krachtig wanneer ze bovenkomt. Ze springt, spyhopt, spuugt water naar mensen en haalt allerlei andere capriolen uit. Ze benaderd Morgan zelf, speelt met Morgan en er is veel aanraking tussen de twee dieren. Ula is ook erg gefocust op mensen, maar niet tot op het punt waar het obsessief is. Ula en Morgan spelen allebei met de verrijking die hen wordt aangeboden. Ula is uitzonderlijk speels en interactief. In een notendop: Ze komt op mij over als een normale, speelse, jonge orka en ze ziet er gezond uit. Zoals het park al beweerde. Ik vond de vorm van haar hoofd ook niet abnormaal aangezien Morgan ook een erg lang en plat hoofd had toen ze jonger was. Dit heb ik met eigen ogen gezien en heb er ook veel foto's van gemaakt! Haar borstvinnen en staartvin zijn ook erg glad en zien er niet abnormaal uit. Ze is haar oranje babykleur ook al kwijt aan het raken en heeft nu een meer wit/gele toon. Dit veroorzaakt op het moment wat kleurverschillen, maar dat is compleet normaal voor een groeiende, jonge orka. Als een bezoeker kun je dit ook allemaal zelf observeren. Ula is gewoon zichtbaar vanaf het bezoekersgedeelte. Ze wordt ook vaker van bassin verwisseld, dus als je geluk hebt kunt je haar heel goed zien als je aankomt of weggaat van de orkashow.  Ik ben er heel zeker van dat iedereen die haar bekijkt en observeert dezelfde bevindingen heeft als ik hierboven beschreef en deze kan bevestigen. Ik raad jullie aan om haar snel te gaan bezoeken, ze groeit namelijk als kool en er is nu al een heel duidelijk verschil tussen oktober en nu!

 

Interview

Hoe gaat het met Ula op dit moment?

Eigenlijk doet ze het heel erg goed. Ze vertoond positief gedrag, geen tekenen van ongemak, ze groeit, is actief en ze is nu ook weer een band aan het opbouwen met haar moeder. 

Waarom werd Ula van Morgan gescheiden na haar geboorte?

We realiseerden ons eigenlijk al vanaf het begin dat het zooggedrag abnormaal was. Na een tijdje kwamen we erachter dat Morgan niet genoeg melk produceerde. Dit was de reden dat we gewichtsverlies zagen bij Ula. De beslissing werd gemaakt dat we ze zo lang mogelijk bij elkaar wilden houden en in de tussentijd handmatig melk van Morgan zouden aftappen. Al snel bleek echter dat dit lang niet genoeg was. We waren voorbereid op situaties zoals deze en hadden dus al een melkmix klaar staan. Deze hebben we vermengd met het kleine beetje melk dat Morgan wel gaf. We hebben geen spijt van deze beslissing aangezien dit Ula's leven gered heeft. Het was voor haar eigen belang en haar gezondheid.

Wanneer besloten jullie om in te grijpen?

Zoals hierboven al wordt genoemd. Bij sommige zeezoogdieren duurt het even voor de melkproductie op gang komt, en het kalf kan hier normaal gesproken tegen. Toen echter duidelijk werd dat Ula's gewicht afnam, hebben we meteen de beslissing genomen. Dit was Morgan's eerste kalf, dus we hadden de hoop dat het gewoon wat moeilijk op gang kwam. Toen we het zooggedrag observeerden en het gewichtsverlies zagen was het echter noodzakelijk om in te grijpen. Ula moest naar de medpool worden verplaatst zodat het makkelijker was haar te voeden en te behandelen. Dit is de reden dat zij en Morgan moesten worden gescheiden. Het is namelijk niet volgens protocol en potentieel zelfs gevaarlijk om Morgan bij haar in de medpool te laten terwijl trainers het water in moesten om Ula te voeden. Uiteindelijk was dit de enige goede keuze voor het welzijn van beide dieren.

Hoe reageerde Morgan op de scheiding?

Morgan is bekend en vertrouwd met haar trainers en verzorgers, ze reageerde dus kalm. Ze was niet obsessief over Ula, waarschijnlijk omdat de twee dieren elkaar nog steeds konden zien en horen. 

Hoe reageerde Ula op de scheiding?

Ula reageerde uitstekend. Ze reageerde vanaf het begin meteen heel goed op de trainers en verzorgers die er 24 uur per dag voor haar waren. Omdat ze zo was afgevallen en dus ook erg hongerig was accepteerde ze de fles vrijwel meteen en maakte snel de connectie dat de trainers een voedselbron voor haar zijn. Ze was erg kalm met de hele situatie. Een aantal trainers moesten extra diensten draaien en een heel team van trainers, verzorgers en dierenartsen stonden dag en nacht klaar voor haar welzijn en gezondheid. 

Kun je ons iets vertellen over Ula's zorg als een neonaat? Welke stappen er werden genomen etc?

We hadden al erg veel ervaring met het flesvoeden van orka kalfjes. De stappen waarom daarom erg logisch voor ons en ze kreeg de optimale zorg. 

Hoe was de herintroductie tussen Ula en Morgan? Hoe reageerden de dieren?

Dit ging echt buitengewoon goed voor beide dieren. Voor Ula was het een enorme verrijking, ze was namelijk al die tijd -haar hele leven-  met haar trainers. Een herintroductie met haar eigen moeder was dus cruciaal. Ze is erg speels en interactief met Morgan. Het is ook erg goed geweest voor Morgan. Ze is energiek, actief en sterk, wanneer Ula bij haar is kalmeert ze echter duidelijk. Hoewel de band tussen de twee dieren anders is dan wanneer ze vanaf het begin samen waren gebleven, is er duidelijk affiniteit tussen Morgan en Ula. Ze waren meteen weer verbonden met elkaar en deze band is sindsdien goed en sterk gebleven. 

Kun je ons iets meer vertellen over de infectie die Ula heeft opgelopen? 

Ze had een infectie die optrad als een onregelmatig huidoppervlakte op haar borstvin. Dit gebeurde toen ze 1 maand oud was. Dankzij ons oplettende team werd dit meteen opgemerkt en werd ze meteen behandeld.  Het is dan ook compleet genezen nu. Het was nog wel zichtbaar op haar borstvin en een foto hiervan werd online gezet door dierenactivisten. Toen de foto online ging, was de infectie echter al compleet genezen. Het is niks om ons zorgen over te maken en komt zelfs regelmatig voor bij zeezoogdieren. De geweldige zorg van ons team maakte het mogelijk dit meteen te detecteren en behandelen. Het gebeurt regelmatig dat kleine verwondingen zoals dit of het wondje op Morgan's kin compleet uit context worden gehaald en opgeblazen door dierenactivisten.  

Reageert Ula goed op haar trainers?

Ze reageert geweldig op haar trainers en verzorgers vanaf het begin. Ula wordt zelfs al een beetje getraind. Dit is momenteel de meest positieve en verrijkende ervaring tussen haar en haar trainers. Alles is compleet positive reinforcement voor haar en ze vertrouwd haar trainers compleet. Dit omdat zij degene zijn die haar hebben gevoerd en verzorgd voor bijna haar hele leven.

Kun je wat meer vertellen over Ula's training?

Het is redelijk complex, omdat ze nog geen vis eet op het moment. De trainers weten uiteraard het beste wat ze leuk vindt: Kroelen. Dit wordt dan ook gebruikt als haar beloning. Er wordt dus geen voedselmotivatie gebruikt voor haar training en alles is compleet gebaseerd op secondary reinforcement. Ze moet één keer per week worden gewogen. Omdat ze nog niet zelf op de weegschaal kan glijden, wordt ze gewogen in een hangmat. Tijdens deze procedure is ze helemaal kalm omdat alles erg positief is voor haar en ze het sinds het begin van haar leven is gewend. De belangrijkste focus op dit moment is haar medische training. Zo kunnen we haar voorbereiden op medische check-ups, behandeling en haar gezondheid garanderen. Een voorbeeld: Vrijwillig bloed laten tappen en haar lichaam laten bekijken. Wanneer vis zal worden geïntroduceerd aan haar dieet zal dit de primaire beloning worden. Dit moment is een van de belangrijkste als het gaat om leren. Ze doet Morgan na, wat een natuurlijke manier is van leren voor een jonge orka.

Heeft Ula al andere orka's ontmoet op dit moment?

Nee, nog niet. Onze eerste focus was de band tussen Ula en Morgan herstellen en versterken. Hierna kunnen we gaan kijken welke orka het beste is om aan haar te introduceren. Waarschijnlijk wordt dit Adán. Dit begint normaal gesproken rond het eerste levensjaar, net als toen Adán klein was. We gaan hier voorzichtig mee om zodat we de hiërarchie in de groep niet verstoren.

Is Ula doof zoals haar moeder?

We denken dat haar gehoor uitstekend is omdat ze reageert op fluitsignalen. We weten dus dat ze kan horen. Latere tests zullen moeten uitwijzen hoe goed haar gehoor is. Dit betekent echter wel dat Morgan waarschijnlijk niet vanaf haar geboorte doof is geweest. Aangezien de doofheid niet erfelijk lijkt te zijn. We hebben Morgan's geluiden ook opgenomen en ontdekten Noorse orka geluiden in haar dialect. Dit betekent dat ze dit dialect op een bepaald punt in haar leven heeft gehoord. 

Is Ula's vader al bekend?

Nog niet, maar we zijn dit aan het testen. Hierbij kijken we naar het DNA van Ula en vergelijken dit met alle mannetjes in de groep. Voor nu was Ula's gezondheid belangrijker voor ons en onze eerste focus. De vader bepalen komt later wel. 

Wat hebben jullie te zeggen over het commentaar van activisten over Ula's huid en de vorm van haar hoofd?

Haar huid, zoals eerder genoemd had een kleine infectie en is al compleet geheeld. Ze heeft een vrij plat hoofd vergeleken met andere dieren, maar niet alle dieren hebben dezelfde vorm. In onze groep orkas hebben we al zoveel verschillende ecotypes, dat uiterlijk uiteraard voor verschillende kalfjes ook veel kan verschillen. Activisten vergelijken haar hoofd met een 'peanut head' (een teken van ondervoeding) maar dat is absoluut niet het geval. Haar gewicht is normaal, ze is zelfs groter dan Adán op deze leeftijd! Ze groeit goed en stabiel. We denken dat activisten nu eenmaal altijd iets negatiefs proberen te vinden om te zeggen over ons park en onze dieren.  

Hoe werd haar naam gekozen? Heeft het een speciale betekenis?

Het betekent vertaald ongeveer "Juweel van de zee", wat lijkt op de betekenis van Morgan's naam. Het management koos deze naam uit een aantal namen. Het was voor iedereen belangrijk dat ze een passende naam kreeg aangezien ze momenteel het belangrijkste en populairste dier is in het park. 

Wordt er al wetenschappelijk onderzoek gedaan met Ula of gaat dit in de toekomst gebeuren?  

Vanaf het begin hebben we een recorder geplaatst en al het geluid wat Ula heeft gemaakt opgeslagen. Het doel was te zien wat voor geluiden ze maakt en vanaf welke leeftijd orkas echolocatie gaan gebruiken. Dit onderzoek loopt op het moment nog steeds. We willen ook graag meer weten over de ontwikkeling van het dialect. Aangezien Morgan een ongewone woordenschat heeft. We willen dus weten of Ula alleen van Morgan leert of ook van de andere orkas in de groep. Misschien wel van allebei! We hebben alle middelen om dit onderzoek uit te voeren, maar op het moment is er niet veel meer om te onderzoeken aangezien ze zo jong is. .

Zijn er verder nog afwijkingen of abnormale aspecten aan Ula, haar gezondheid of haar groei?  

Ze matcht Adáns gewicht op deze leeftijd, ze is zelfs ietsje zwaarder. Er zijn absoluut geen zorgen over haar gezondheid en onze dierenartsen houden haar nauwlettend in de gaten. Ze is actief, eet veel en groeit op een normale manier. Er is op dit moment niks afwijkends aan haar gezondheid of groei. 

Waarom werd er in het begin zo weinig naar buiten gebracht over de geboorte en Ula?

We hebben bijna 10.000 dieren in ons park. Ula is erg belangrijk en er zijn niet veel dierenparken die orkas houden, maar voor ons is ze zoals ieder ander pasgeboren dier. Voor ons was er dus geen reden om meer nieuws dan normaal naar buiten te brengen. Ook waren haar gezondheid en welzijn op dat moment een stuk belangrijker dan publiciteit. Momenteel worden er heel veel updates, foto's en videos geplaatst over Ula. Dit is al meer dan we met de andere dieren doen. Ze doet het prima en dat steeds maar opnieuw bevestigen was niet logisch voor ons.  Zo'n actieve communicatie over maar één dier op een enorme grote collectie in een dierentuin gebeurt sowieso niet vaak.Geen nieuws is goed nieuws in ons geval.

Is Morgan een goede moeder?

Morgan is vanaf het begin een goede moeder geweest voor haar kalf. Het was natuurlijk zeer spannend hoe ze zich ging gedragen omdat dit haar eerste jong werd. In het wild heeft het eerste kalf typisch gezien een lagere overlevingskans. Orkas leren moedergedrag van andere dieren in de groep, maar we denken dat instinct ook nog voor een deel meespeelt. Als in het wild alles bestond uit het nadoen van andere dieren dan zou het voor veel orkas heel moeilijk zijn om zich succesvol voort te planten. Sommige orkagroepen in het wild zijn namelijk zo klein dat niet alle jonge vrouwtjes nog een moeder, grootmoeder of ander dier hebben om van te leren. Daarbij kan leren van een ander ook fout gaan. Voor veel diersoorten is de eerste geboorte risicovol, voor Morgan was dit hetzelfde. We zijn erg blij dat alles zo goed is gegaan en dat ze zich nog steeds als een voorbeeldige moeder gedraagt.  

Wat houdt de (nabije) toekomst in voor Ula?

Op het moment gaan we door met haar training. Ze zal dezelfde leercurve volgen als Adán in het meest ideale scenario. Ze zal ook bij groepsgedragingen worden betrokken als het hier tijd voor is. Dit betekent het zwemmen in een groep, trainen en meedoen aan shows/presentaties. Eigenlijk alles wat de andere orkas ook doen. De hiërarchie zal mogelijk veranderen wanneer er een nieuw lid in de groep komt. Ula zal waarschijnlijk onderaan de hiërarchie beginnen aangezien ze nieuw is. Ze zal misschien snel stijgen in rang als de moeder-dochter band tussen haar en Morgan een rol speelt in het bepalen van de hiërarchie. Morgan staat momenteel namelijk vrij hoog in de hiërarchie. Zij en Skyla zijn rivalen voor de tweede plaats onder Kohana. Op het moment hebben Ula en Morgan echter meer een speelse band dan een moeder-kalf band. Het wordt interessant om te zien of Ula een voorsprong krijgt in de hiërarchie vanwege haar moeder of helemaal onderaan moet beginnen. 

Conclusie

Zoals bij mijn vorige observaties en artikelen van de voorgaande jaren is de zorg over deze groep orkas exceptioneel. De dieren zien er allemaal gezond en actief uit. Er zijn heel veel trainingsessies, speelsessies en 'vrije tijd' sessies voor de dieren gedurende de dag. Mijn observaties en bevindingen waren niet anders op de dagen dat ik koos als normale bezoeker te gaan kijken. Dit maakt mijn claims naar eigen mening alleen maar sterker. De transparantie van Loro Parque en haar personeel evenals de dedicatie en zorg voor de dieren (en natuur in het algemeen) spreken voor zichzelf. Ik heb letterlijk geen negatieve aspecten gevonden. Om heel eerlijk te zijn kan ik er geen één noemen. Wat heel apart is aangezien dit park zoveel tegenhangers heeft en zo negatief in het nieuws komt, met name als het over de orkas gaat. Ik raad dan ook iedereen aan om zelf te gaan kijken in de parken waar negatief over wordt gesproken door dierenactivisten. Bezoek de parken en kom zelf tot je eigen conclusie in plaats van te gaan zoeken op het internet. Je zult bij Loro Parque al snel tot de conclusie komen dat de dieren absoluut niet mishandeld worden. Ik respecteer dat er verschillende meningen zijn over het houden van dieren in gevangenschap. Het verklaren van dierenmishandeling en valse beschuldigingen maken is echter not-done en zou niet zo licht moeten worden opgevat naar mijn mening. Vooral in de tijd van internet en social media is het heel makkelijk om een park in een negatief licht te stellen, valse informatie te verspreiden en foto's/beeldmateriaal te bewerken. Dit is simpelweg niet de manier van handelen wanneer je jouw mening probeert door te drukken op anderen. Zoals bij de voorgaande keren kan ik concluderen dat de claims gemaakt door dierenactivisten en dieren-rechtsgroepen niet kloppen. Observeer, verdiep je en boven alles: Bescherm de natuur en haar dieren op iedere manier mogelijk!