Freediven en Snorkelen

Inleiding 

Naast zwemmen,  strandwandelingen, het hebben van aquaria, het verzorgen en fotograferen van zeedieren en bloggen over de zee ben ik ook gek op freediven en snorkelen! Dit doe ik overal waar ik naartoe ga zoals op vakantie of werktrips, maar natuurlijk ook gewoon in Nederland! En ja! Dat is zeker mogelijk! Al moet je wel tegen de kou kunnen aangezien we maar twee echte warme zomermaanden hebben. Wanneer je onderwater gaat ben je ineens in een andere wereld. Voor mij het prachtigste wat er is! 

Ik ben al vanaf dat ik heel jong ben gefascineerd door alles wat met de zee te maken heeft en alles wat er in rond zwemt. Zwemmen, Duiken en Snorkelen is dan een logisch gevolg. Mijn tip als je hier ook mee wilt beginnen is zoek hulp! Ga nooit zomaar in je eentje het water in!! Al helemaal niet als je een beginner bent! Vooral in het wild is dit levensgevaarlijk. Wanneer je wat meer ervaren bent kun je dit doen zolang je veiligheidsmaatregelen hebt genomen zoals een reddingsvest en/of een duikballon. Niet iedereen weet namelijk meteen dat jij aanwezig bent als je onderwater zwemt. Het is dus belangrijk dat je jezelf kenbaar maakt of een afgelegen plek zoekt. Wanneer je echter je goede 'spots' hebt gevonden is het werkelijk waar fantastisch! Zelfs hier in Nederland kun je echt in een andere wereld belanden zodra je hoofd onderwater gaat.

Motivatie

Wat ik zo aantrekkelijk vind aan snorkelen en freediven is dat je je zo vrij mogelijk in deze omgeving bevindt. Bij duiken en scubaduiken heb je allerlei materialen bij. Je zit vast aan je zuurstoffles, duikcomputer en moet je overal continu op letten. Bij het freediven of snorkelen kun je soms zelfs zonder wetsuit zwemmen! Al zul je in Nederland toch wel vaak een full suit moeten dragen. De warme zomers zijn natuurlijk een paradijs voor mij en ik maak hier dan ook graag gebruik van. Het ongestoord zweven door de prachtige heldere onderwaterwereld en het tegenkomen van waterdieren als een gelijke is nog wel het mooiste wat er is. Zwemmen met zeekoeien, dolfijnen en grote vissen. Het begroeten van een octopus die op de bodem ligt en schelpjes met hem uitwisselen. Het bestuderen van allerlei verschillende soorten vissen, zelfs in een ondiepe baai. Echt prachtige momenten die je nooit meer vergeet! De rust die het geeft is echt verslavend! Het voelt zo ongelofelijk fijn om onderwater te zijn.

Uitrusting

Ik heb zelf drie wetsuits. Allemaal met een andere dikte. Waar je gaat zwemmen en de temperatuur van het water bepaald wat voor dikte je aantrekt. In warme landen of in de zomer kun je ook een gedeeltelijk suit of je gewone zwemkleding aan doen natuurlijk. Ik heb zelf twee paar vinnen (lange en korte) evenals drie paar duikbrillen. Één heeft een mount voor een GoPro. Mijn eigen camera kan ik helaas niet onderwater gebruiken. Het belangrijkste deel van mijn uitrusting is mijn Wingman vest. Dit vest draag je over je wetsuit of zwemkleding en bij een noodgeval trek je aan het koord. Het vest blaast dan op doormiddel van een stikstof cylinder en je drijft meteen naar de oppervlakte. Zorg dat je ALTIJD veiligheidsmaatregelen bij heb, hoe goed je ook kunt zwemmen. Een noodgeval of andere situatie waarin je dit nodig hebt kunnen zich altijd voor doen. Verder heb ik nog verschillende gewichten om het drijfvermogen te bepalen, dit zijn dezelfde gewichten die je bij de duiksport gebruikt. Ook handschoenen en duischoenen moet je in overvloed hebben. Ik heb de voorkeur voor handschoenen met vliezen tussen de vingers, dit zwemt net wat natuurlijk er fijner. Je kunt met zoveel mogelijk of zo weinig mogelijk poespas gaan zwemmen, net waar jij je het fijnste bij voelt. Zolang je het maar veilig doet! Zelf ben ik ook gek op de duiktassen en buidels waarmee je vuilnis op de bodem kunt opruimen. Een leuke extra is dat er niet altijd alleen maar vuilnis ligt, maar ook waardevolle dingen zoals gouden ringen en andere sieraden.