Pairi Daiza Resort, slapen tussen de walrussen!

Inleiding 

Pairi Daiza (tot en met 2009 Paradisio of Parc Paradisio) is een dierenpark in België, in het plaatsje Cambron-Casteau. Pairi Daiza is nog een jong dierenpark dat op 11 mei 1994 haar deuren opende. Toch heeft dit park in een razend tempo veel bekendheid gekregen! Pairi Daiza wordt door veel mensen een van de mooiste, al dan niet dé mooiste dierentuin van Europa genoemd. Dit komt met name door de prachtige uitstraling van het park met veel gebruik van thema's en de vele speciale en bedreigde diersoorten. Pairi Daiza neemt deel aan 89 EEP's (fokprogramma's) voor het behouden beschermen van bedreigde diersoorten. Ook werd het park al meerdere keren uitgeroepen tot Beste Zoo van Europa. Pairi Daiza was bij opening met name een vogelpark, maar is razendsnel gegroeid tot een grote speler tussen de moderne Europese dierenparken. Het park is opgedeeld in gebieden met een pakkende titel die allemaal thematisch zijn aangekleed naar het gebied in de wereld waar ze naar gebouwd zijn. Ook de diersoorten in dit gebied sluiten hier vaak op aan. Enkele voorbeelden zijn "Cambron-Abbey", "the Middle Kingdom",  "Cambron by-the-sea", "Southern Cape", "Land of Origins" en ga zo maar door. Vaak is het thema gebaseerd op een bepaald gebied of een werelddeel. Buiten de dierentuinliefhebbers is Pairi Daiza nog niet heel bekend in Nederland. Dit is eigenlijk heel jammer, het is namelijk niet heel ver weg van Nederland en echt een prachtige, dagvullende tuin die niet onder doet voor de grotere dierentuinen in Nederland en de rest van Europa. Tegenwoordig zie je in de dierentuinen over de Duitse grens regelmatig Nederlandse bezoekers, maar Pairi Daiza lijkt wat dat betreft nog wat onontdekt door het Nederlandse publiek. Het is ook moeilijk vast te leggen of in woorden te omschrijven wat het niveau en de omvang van dit park is! Ik heb Pairi Daiza altijd als één van mijn favoriete dierenparken gezien. Met de twee laatste uitbreidingen is dit alleen maar sterker geworden. Namelijk in de twee gebieden die helemaal naar mijn smaak zijn: "The Last Frontier" en "The Land of the Cold". Dit zijn gebieden met het thema Canada en een mix van 'koude' landen zoals Rusland, Alaska en Scandinavië.

The Last Frontier
Het themagebied "The Last Frontier" is geopend in 2019. Dit gebied focust zich geheel op de flora, fauna en zelfs de folklore uit Canada. Dit klinkt misschien bekend; Eind jaren 90' was deze "Native-Canadian" stijl ook in het Dolfinarium te vinden. Het is dan ook erg nostalgisch om in het Native Village rond te lopen als je deze stijl vroeger ook in het Dolfinarium hebt gezien. Het heeft een beetje dezelfde sfeer en dezelfde stijl/kunst van de inheemse Canadese Indianen. Dit nieuwe themagebied strekt zich uit over een oppervlakte van 8 hectare, wat ongeveer overeenkomt met meer dan 10 voetbalvelden. Je kunt er typische dieren uit Canada bewonderen waaronder Wolven, Beren, Bevers, Poema's en Elanden. Ook zijn er vrij speciale dieren te bewonderen: De Steller zeeleeuwen. Al deze dieren komen oorspronkelijk uit de groep van Dolfinarium Harderwijk al zij het met een omweg. Sterker nog; Alle parken in Europa met deze soort en zelfs eentje daar buiten hebben dieren uit de kweekgroep van het Dolfinarium. De groep in Pairi Daiza bestaat uit het mannetje Mirai en de twee dames Kiska en Icy. Kiska en Icy zijn in het Dolfinarium geboren en zijn de dochters van de oude harembaas Adak. Mirai is destijds door het Dolfinarium verkregen uit Hong Kong, samen met het mannetje Ashita. Ashita heeft de oude harembaas Adak in het Dolfinarium vervangen als dominant mannetje van de groep en Mirai zal nu, (na een tussenstop in Faunia, Spanje) de rol van harembaas vervullen in Pairi Daiza. Nu zijn er dus twee parken in Europa die met Steller Zeeleeuwen kunnen fokken. Voorheen was dat alleen het Dolfinarium en werden er alleen surplus mannetjes verhuisd naar andere parken. Het is best speciaal om parken te zien met Steller Zeeleeuwen, dit komt namelijk niet heel veel voor, de dieren zijn vrij zeldzaam in gevangenschap en de meeste dieren in de parken zijn inmiddels aan elkaar verwant. Het is dan ook zeer speciaal dat er al een jong is geboren in Pairi Daiza! Kiska beviel 7 juni van haar derde jong. Vorig jaar beviel ze van een mannetje genaamd Barlow en het jaar daarvoor had ze helaas een doodgeboren jong vanwege een stuitligging. Het nieuwe jong is verwekt in het Dolfinarium en  Mirai is dus niet de vader. Steller Zeeleeuwen zijn namelijk 11 tot 12 maanden drachtig. Icy en Kiska verhuisde 13 juni 2019 naar Pairi Daiza terwijl Mirai pas in september arriveerde. The Last Frontier grenst aan het nog nieuwere themagebied: "The Land of the Cold".


The Land of the Cold

The Land of the Cold bestond al sinds 2016, in een kleinere vorm. Oorspronkelijk was in dit gedeelte enkel een weide met bizons te vinden, maar sinds 2016 is het gebied uitgebreid met een groot Russisch restaurant, een hangar met een Amerikaans watervliegtuig en een bijbehorend museum. Ook waren er al kleinere/simpele verblijven voor wasberen, stinkdieren, wapiti's en rendieren. In 2019 en 2020 werd het gedeelte echter uitgebreid met verblijven voor Siberische tijgers, walrussen, pinguïns en ijsberen, wat het nu tot een volwaardig themagebied maakt. De ijsberen en walrussen zijn ook onderwater te zien in een prachtig complex dat via een mijnschacht naar een gigantische ijsgrot loopt. The Land of the Cold geeft voornamelijk het Amerikaanse Arctische gebied weer met klassieke thema's zoals sneeuw, ijs en grotten, maar je ziet ook Scandinavische invloeden en hints naar andere 'koude' gebieden. Een soortgelijk thema was vroeger te vinden in Zoo Duisburg in de achterste hoek van het park waar lynxen, rendieren, zeehonden, Arctische wolven. poolvosjes. ijsberen, zeeolifanten, pinguïns en zeeberen werden gehouden. Een aantal van deze soorten kun je hier nog steeds vinden, maar het thema is inmiddels verwaterd. Pairi Daiza is de enige dierentuin die ik kan bedenken die zo'n groot gebied heeft dat volledig in het teken is van 'koude' dieren. Het themagebied the Land of the Cold heeft ook wel wat weg van Hagenbeck's "eismeer". Hier leven ook walrussen en ijsberen met een onderwaterzicht. Dit zijn dan ook echt de twee hoogtepunten van het gebied! De ijsbeerzusjes Nuka en Qilak arriveerden in maart. Beide dieren werden in 2016 geboren in het Deense dierenpark Aalborg Zoo. Later volgde een mannetje uit de Zoo van Budapest. Oorspronkelijk kwam hij uit Moscow Zoo en is daardoor genetisch erg interessant. De  eerste walrussen arriveerden 14 maart 2020. Dit zijn een vijf-jaar oud mannetje genaamd Thor en een 16 jaar oud vrouwtje genaamd Petrushka. Zij worden in de toekomst vergezeld door de vrouwtjes Tanya en Ninotchka. De drie vrouwtjes leefden voorheen in L'oceanografic Valencia en arriveerden in december 2019 in Hagenbeck's Tierpark in een poging de vrouwtjes drachtig te krijgen door de fokstier van Hagenbeck's Tierpark genaamd Odin. Er zijn inmiddels verschillende paringen waargenomen sinds de vrouwtjes in het Duitse park verblijven. Petrushka is samen met Thor, een van de jonge mannetjes uit Hagenbeck's Tierpark als eerste doorgereisd naar Pairi Daiza. De hoop is dat de dames snel jongen krijgen, mocht dit niet lukken dan gaan ze waarschijnlijk nog eens terug op fokleen naar Zoo Hagenbeck. The Land of the Cold is een indrukwekkende en grote themawereld die nu helemaal compleet is met deze nieuwe diersoorten als als aanwinst. 

Resort
Wat deze twee themagebieden, naast de prachtige stijl zo geweldig maakt is dat er ook een resort is gebouwd dat bijna midden in de dierenverblijven ligt. Hier kun je verschillende hotelkamers huren met een bijbehorend thema en direct zicht op de dieren! Je kijkt zo uit over de verblijven of zelfs recht in de verblijven! In het geval van de walrussen en ijsberen heb je zelfs een privé glaswand met onderwaterzicht. Dit zijn de twee nieuwste opties uit het resort en ze zijn pas sinds 8 juni in gebruik gegaan. Uiteraard wilde ik in de walruskamer verblijven! Deze hebben we voor mijn verjaardag geboekt. Het was even spannend of de grenzen weer open mochten, maar uiteindelijk heb ik op mijn verjaardagsweekend mogen overnachten in dit geweldige resort. "The walrus house" zoals mijn deel van het resort heette maakte al haar beloftes waar. Oog in oog staan met de walrussen als je wakker wordt.. Wat een ervaring!! Op social media waren al eerder filmpjes te zien van deze kamers waarbij de walrussen heel dicht bij het glas komen. Dit is dus niet alleen zo voor de filmpjes, de dieren komen echt naar je toe! We kwamen zelfs nauwelijks nog van ze af hahaha! Met name het jonge mannetje Thor is heel speels en komt regelmatig kijken. In ons geval klapte hij heel hard op de glaswand, maakte hij salto's, begon hij te blazen op het raam en trok hij letterlijk alles uit de kast om onze aandacht te krijgen. Het vrouwtje Petrushka vond het leuk om in het donker ineens bij het raam omhoog te zwemmen en dan heel hard op het raam te duwen om ons te laten schrikken. Ook begon ze haar kin over de glaswand te wrijven waardoor je allemaal piepende geluiden hoorde. Op elk moment van de dag was er wel even een interactie met de dieren, echt werkelijk een droom. De kamers waren ook ontzettend luxe. Helemaal in thema en met allerlei extra luxes zoals een massage en jacuzzi-optie in het bad, elektrische schermen die je omhoog en omlaag kunt doen, een regendouche, de dekens, handdoeken en badjassen waren heerlijk zacht en het bed en de kussens van hele goede kwaliteit! Je verblijf wordt tot in de puntjes verzorgd. Bij de prijs inbegrepen zit iedere avond een diner en iedere ochtend een ontbijt (in thema, zoals bijvoorbeeld Amerikaans buffet als ontbijt), gratis toegang tot het park op de dag van aankomst, de dagen van verblijf én de dag dat je vertrekt, gratis parkeren, een klein welkomstgeschenk en gratis wifi! Je hoeft nergens aan te denken en alleen maar te genieten. Allemaal in stijl. Ik kreeg zelfs slingers en een verjaardagstaart! Het team is echt super attent en doet er alles aan om jouw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Al deze luxes komen uiteraard met een prijskaartje, met name in het hoogseizoen is het behoorlijk prijzig, maar denk eraan dat er heel veel inbegrepen zit! Daarbij krijg je nog een aantal exclusieve mogelijkheden als hotel gast: Je hebt 24/7 toegang tot de twee themagebieden "The last frontier" en "Land of the Cold". Dit betekent ook echt altijd toegang. Wil je midden in de nacht naar de ijsgrot dan kan dat! Wil je om zes uur in de ochtend naar de ijsberen? Geen probleem! In ons geval was er geen toezicht en liep je letterlijk alleen door de themagebieden. De grotten zijn dan ook nog prachtig verlicht, echt een unieke ervaring! Ook mag je één uur voor openingstijd de rest van er park in. Dan kun je dus voor de drukte jouw favoriete delen bezoeken. Als hotelgast betreed je het park ook via het themagebied waar je verblijft en je vermijdt zo dus ook de drukte bij het reguliere entreegebied. 

 Voor en Nadelen
 

Voordelen:

 • Naast het verblijven in een hotel heb je een hele dierentuin tot je beschikking wat echt een unieke ervaring is. Pairi Daiza is een prachtig park dat naast grote verblijven, aparte/populaire diersoorten en een groot oppervlakte ook hele mooie thema's heeft. Alles is een lust voor het oog en je weet niet waar je moet kijken.
 • Het resort ligt midden in het park, waardoor je makkelijk even naar je kamer kunt en ook heel snel weer terug in het park staat. Je hoeft niet helemaal naar een apart hotel of gebied te lopen.
 • De inkijk op de dierenverblijven via jouw hotelkamer of huisje is echt de moeite waard. De dieren komen ook echt naar het glas. Niet alleen bij mijzelf maar ook bij de ijsberen en bruine beren kamers heb ik dit zien gebeuren. In het Canada gedeelte heb je zicht op Zwarte Beren en lopen er damherten vlak langs je huisje af.
 • Het park is zeer dagvullend. Als je er verblijft heb je meerdere dagen om het park te bezoeken en kun je alles op een rustig tempo doen en zo iedere dag wat nieuws/anders zien. Er is geen sprake van haasten of dingen over slaan om alles te kunnen zien in één dag. 
 • Alles zit inbegrepen bij de prijs. Dit is inclusief parkeren, wifi, ontbijt, avondeten, een welkomstcadeau en toegang tot de gebieden voor en na openingstijd/sluitingstijd.
 • De exclusieve toegang tot de gebieden voor openingstijd en na sluitingstijd en tot de rest van het park één uur voor openingstijd maken je bezoek extra uniek. Het is heel speciaal om in het donker door de gebieden te struinen of in de ochtend langs de verblijven te lopen als er nog helemaal niemand in het park is behalve de verzorgers.  
 • Het personeel van het resort is allemaal twee-talig. Ze spreken allemaal zowel Frans als Vlaams/Nederlands. Veel spreken er ook Engels. Zelfs in de restaurants was dit het geval. Hier is extra op aangenomen heb ik begrepen en dat maakt het heel prettig omdat je elkaar altijd begrijpt. 
 • De verblijven in het resort hebben veel verschillende plekken waar je de dieren kunt bekijken. De dieren zijn zelden maar vanaf één plek te zien. Je hebt dus altijd kans om de dieren goed te bekijken, waar ze dan ook zijn in het verblijf.
 • Er zijn twee recepties, één in the Last Frontier en één in the Land of the Cold. Dit is erg handig, je kunt dan inchecken bij de receptie het dichtste bij de parkeerplaats, maar als je in the Land of the Cold verblijft hoef je niet helemaal terug te lopen. Gezien het formaat van de gebieden is dit best wel een stukje lopen.
 • Je krijgt een polsbandje met een chip waardoor je altijd toegang hebt tot je kamer, de parkeerplaats, het restaurant waar ze het avondeten/ontbijt serveren en je mag hiermee tegen de éénrichtingswegen in lopen naar je kamer toe, in plaats van helemaal om te moeten lopen via de bezoekersroute.

Nadelen:

 • Het is prijzig. In het hoogseizoen zelfs héél prijzig. Uiteraard krijg je hier veel voor en bijna alles is inbegrepen, maar dat neemt niet weg dat het voor velen misschien te duur is of niet te doen met een familie.
 • Het is vaak heel druk in het park, met name in het hoogseizoen. Vergis je echter niet, ook buiten het hoogseizoen kan het druk zijn, het park is erg populair.
 • Op het moment zijn de Corona maatregelen nog in volle gang. Dit betekent dat er maar een beperkt aantal bezoekers bij een verblijf mogen staan, verplichte mondkapjes in de binnengedeeltes en dierenhuizen, en je mag in doorloopgebieden en in het aquarium niet te lang blijven staan. Ook shows en presentaties zijn op het moment afgelast. Kun je niet vaak naar het park gaan of is het zelfs je eerste keer, of is een hotel zoals deze boeken iets wat je niet snel opnieuw doet raad ik aan te wachten tot deze maatregelen over zijn. Nu is het niet altijd optimaal genieten.
 • In het geval van de walruskamer hoor je de dieren vrij goed. Met name 's nachts maken de walrussen geluiden. Als je iemand bent die zich snel stoort aan geluiden als je wilt slapen zou ik niet voor een kamer gaan waar je recht aan een dierenverblijf zit verbonden.
 • Het personeel was niet altijd op de hoogte van alles. Voorbeeld: Als je bij de ene receptie iets had afgesproken wisten ze er bij de andere nog niets van. Dit is met name de nieuwigheid denk ik, de nieuwe hotelkamers zijn echt nét open, maar dit zorgde af en toe voor misverstanden.
 • Overdag hoor je in de hotelkamer de bezoekers heel goed. De walruskamers liggen namelijk midden in het themagebied. Je loopt letterlijk van de bezoekersroute (die van de mijnen naar de ijsgrot gaat) je kamer in. (Het is best wel grappig als je mensen dan verbaasd ziet kijken dat je een hotelkamer opent midden in de dierentuin). Ook liggen de walruskamers recht boven de onderwatertunnel waar het publiek staat. 
 • De walruskamers zijn niet zo groot. Het is eigenlijk gemaakt voor twee personen. Je kunt de bank bij de onderwaterruit wel tot een slaapbank maken, maar met een grote familie in de kamer verblijven is niet ideaal. 

Conclusie

Als je voor een unieke ervaring wil gaan, gek bent op dieren/dierentuinen of allebei dan is dit absoluut een aanrader! De dieren komen echt naar je raam, de kamers zijn luxe en alles zit inbegrepen, je hoeft even helemaal nergens aan te denken, alles is verzorgd en in stijl. Daarbij verblijf je in één van de mooiste in indrukwekkendste dierentuinen van Europa. Voor iedereen is er wat wils en je kunt je hier makkelijk meerdere dagen vermaken, Dit is zeker een goed alternatief voor een verre reis maken of op vakantie gaan, al helemaal omdat het park verschillende 'werelden' heeft aan themagebieden en dat het door de vele indrukken en exotische dieren, planten en landschappen dus ook voelt alsof je op vakantie bent. Houdt er wel rekening mee dat een verblijf in dit park dan ook bijna net zo duur is als een complete vakantie. Al helemaal met een groter aantal mensen. Dit kan opgelost worden door in het laagseizoen te gaan, dan is het park wel echter minder mooi/niet op zijn mooist en riskeer je slecht(er) weer. De Corona-maatregelen maken het er helaas niet beter op op dit moment en het is toch echt wat anders dan voorheen. Dat is iets om rekening mee te houden. Ik raad het in ieder geval 100% aan. De ervaring was uniek, prachtig en zoals beloofd. De kwaliteit van kamers, verblijf, eten en vermaak waren zeer goed en het personeel was zeer vriendelijk en behulpzaam. Ik ga dit zeker nog eens opnieuw doen!

Een aantal van de aangeboden kamers