Babydolfijntjes Lùa en Ollie

Inleiding 

Tijdens de coronaperiode zijn er in Marineland twee jonge tuimelaars geboren. Twee vrouwtjes genaamd Lùa en Ollie.  Aangezien het park maar heel even open is geweest zien zij eigenlijk nu pas echt groot publiek. Marineland is namelijk sinds de tweede week van juni weer open voor publiek na een gesloten periode van meer dan 7 maanden! Dat is voor alle dieren, maar vooral de jonge tuimelaars erg wennen. De omgeving is natuurlijk drukker en anders nu, maar ook de routine is iets aangepast nu er weer bezoekers komen. De jonge dolfijntjes zijn inmiddels al erg gegroeid, maar nog wel echte peuters. Wie is wie en hoe kun je ze herkennen? Wat zijn hun karakters? Doen ze al mee met shows en welke gedragingen kunnen zij al? Hoe gaat zo'n training eigenlijk in zijn werk in Marineland? Vandaag gaan we de diertjes wat beter leren kennen.

De eerste dolfijnen arriveerden in 1970. Dit waren Lucky, Snoopy, Splash, and Big Lil uit Flamingoland in het Verenigd Koningkrijk. Later volgden Moby, Josephine, André, Brigitte en Robi uit Frankrijk en Zwitserland. De dolfijnen leefden voorheen in het bassin waar nu de Californische zeeleeuwen leven. De orka's leefden namelijk in het bassin waar de dolfijnen vandaag de dag worden gehuisvest. In 2000 werd het huidige orkabassin gebouwd en verhuisden de dolfijnen naar de huidige locatie.  Het dolfijnenbassin van Marineland is een klassiek betonnen bassin met tribunes aan alle zijden. Het hoofdbassin wordt vergezeld door twee kleinere bassins aan de zijkant die ook weer op te delen zijn. Dit is belangrijk als er een dier moet worden gescheiden door bijvoorbeeld ziekte of een bevalling. Momenteel leven er zeven dolfijnen in het dolfijnenbassin: De volwassen vrouwtjes Sharky, Malou en Nala samen met volwassen mannetjes en broers Rocky en Dam. Recentelijk zijn Lùa en Ollie hier dus bijgekomen. Deze groep dolfijnen ken ik al heel lang! Enkele dieren al sinds ze nog in vorige parken woonde of zelfs sinds de geboorte! Nala, de moeder van Lùa heb ik zelf ook als paar dagen oude baby gezien en nu heeft ze al haar eigen baby! Het is zo leuk de dieren te leren herkennen en volgen. Je ziet ze echt opgroeien! 

  Ollie
Ollie werd geboren op 29 mei 2020. Haar moeder is Malou en haar vader is Rocky. Moeder Malou, ook wel Malouky of Mamalou genoemd komt oorspronkelijk uit Cuba. Hier is ze in ongeveer 1984 geboren. Ze woonde daar in het Acuario Nacional de Cuba. In 1987 verhuisde ze naar Viareggio Ocean World in Italië, en vervolgens naar Livorno, eveneens in Italië. Vervolgens verhuisde ze naar een plek genaamd Marina di Pisa waar ze in een zwembad bij een bar werd gehuisvest! Gelukkig verhuisde Malou in 1991 naar Marineland waar ze het meteen erg goed kon vinden met de groep. In 1993 kreeg ze haar eerste zoon genaamd Cornelius, hij is helaas overleden op drie-jarige leeftijd. In 2006 kreeg ze vervolgens haar tweede zoon genaamd Neo. Neo woont nog steeds in Marineland, in de Lagoon aan de andere kant van het park.  In 2010 beviel ze van haar dochter Nala. Ook Nala woont in de Lagoon. De vader van Neo en Nala is Eclaír. Het grappige is dat Nala de andere moeder is op het moment. Moeder Malou en dochter Nala zijn dus ongeveer tegelijk bevallen. Dat maakt Malou oma van Luà en dat maakt Ollie een halfzus van Nala! In 2014 kreeg Malou nog een jong, een mannetje genaamd Kai. Kai leeft ook nog steeds in het park, in de Lagoon net als Neo. De vader van Kai is het mannetje Rocky, Kai is dus de volle broer van Ollie! Pappa Rocky is geboren in Zoo Madrid en in 2001 verhuisd naar Aquópolis Costa Dorada. In 2002 verhuisde hij vervolgens naar L'Oceanogràfic en in 2011 kwam hij naar Marineland Antibes samen met zijn broer Dam (de vader van Lùa). Ollie is de ondeugendste van de twee baby's. Ze is gek op interacties met het publiek en 'lokt' mensen naar de rand van het bassin door met ze te spelen. Vervolgens probeert ze je nat te gooien door water te spugen, maar nog vaker door om te draaien en water omhoog te slaan met haar staart! Ze gaat dan letterlijk het hele bassin rond. Ik heb Ollie dit in de 7 dagen dat ik Marineland bezocht meerdere keren zien doen. Ze is ook heel erg speels en roekeloos en stoeit graag met Lùa. Ollie is makkelijk te herkennen; ze heeft grote donkere ogen, een rond hoofd en een opvallend lichtgekleurd litteken boven haar oog. Ze is een stuk speelser en socialer naar mensen dan Lùa.


     Lùa

Lùa werd geboren op 8 mei 2020. Haar moeder is Nala, die zelf in Marineland geboren werd op 3 juni 2010. Ik heb haar toen zelf gezien als paar dagen oude baby. De moeder van Nala is Malou, wat Malou de oma maakt van Lùa. De vader van Lùa is Dam, de broer van Ollie's vader. Iedereen is dus zowat familie van elkaar! Het komt bij dolfijnen vaker voor dat een moeder en dochter tegelijk een kalf krijgen. Pappa Dam is geboren in Zoo Madrid en samen met Rocky in 2001 verhuisd naar Aquópolis Costa Dorada. In 2002 verhuisde hij vervolgens naar L'Oceanogràfic en in 2011 kwamen ze samen naar Marineland Antibes. Lùa is wat gereserveerder dan Ollie, maar zeker niet minder ondeugend. Lùa houdt net als Ollie van het spelen met bezoekers, maar op een andere manier. Ze zoekt een stukje zeewier of een takje dat in het water is gevallen en schept dit dan op met haar onderkaak. Vervolgens lokt ze bezoekers naar de bassinrand en gooit ze dit stukje zeewier/takje met al haar kracht in je gezicht! Bezoekers van Dolfinarium Harderwijk kennen dit trucje waarschijnlijk wel, de jonge dolfijnen van het Dolfinarium spelen dit spelletje namelijk ook al een aantal jaren. Het is echt hilarisch om te zien hoe ze dit doet en dat het ook keer op keer lukt! Je ziet echt dat ze reageert op de reacties die mensen hebben als er een schep water met zeewier op ze af komt hahaha! Lùa is makkelijk uit elkaar te houden van OIlie. Ze heeft een heel andere kopvorm, wat platter met een dunnere snuit. Ook is ze wat donkerder gekleurd. Haar keel en buik zijn een beetje geel-achtig en ze heeft een donkere oogstreep. Ook Lùa heeft een litteken, maar deze is donkergekleurd in plaats van wit en zit aan de omgekeerde kant. Makkelijk te onthouden dus!  

 

Training

De jonge tuimelaars zijn nog echt peuters en dat is te merken aan uiterlijk en gedrag. Toch worden ze wel al getraind. Zodra een jonge dolfijn interesse krijgt in vis kan de training in principe al beginnen. Ollie en Lùa  kunnen al wat sprongetjes en daarnaast vooral de basis gedragingen die horen bij de medische training. Zoals het stationeren, op de rug liggen, de staart geven, de bek open doen en de trainer volgen. Deze basis training wordt geleerd met een target. Dat is een lange stok met een knop of een bal aan het einde. De dieren leren deze stok te volgen en aan te rakern. Op deze manier kun je dieren heel effectief laten zien wat je wilt dat ze voor gedraging laten zien, welke kant op, in welke positie etc. Ollie en Lùa zijn al heel goed in target training, zoals jullie zien op de onderstaande foto's!

 

     Speelsessies

Naast training zijn speel en ontspanningssessies heel belangrijk voor jonge dieren. Vooral jonge tuimelaars hebben nog een hele korte spanningsboog en kunnen gefrustreerd raken als ze teveel impulsen krijgen of te lange trainingssessies hebben. Deze speelsessies worden daarom afgewisseld met de normale training. Hierbij krijgen ze een speeltje of een puzzel. Soms krijgen ze aandacht van één trainer en spelen ze in de sessie met deze trainer. Dit is ter bevordering van de band tussen de dieren en de trainers. Er zijn ook ontspanningssessies waarbij ze met een speeltje of een favoriet soortgenootje 'vrije tijd' krijgen in één van de bassins. Zo kunnen ze hun speelgedrag en sociaal gedrag ontwikkelen. Iets wat natuurlijk heel erg belangrijk is voor dolfijnen! Door ze met verschillende dieren te groeperen en niet alleen maar met hun moeder te laten zwemmen ontwikkelen de jongen ook banden met de andere dieren in de groep en krijgen zij een idee van de hiërarchie. Tijdens vrijetijdsessies in het grote bassin komen ze ook regelmatig met de bezoekers spelen, zoals je op de foto's hierbeneden kunt zien!

                                                                    Show

De twee jonge dolfijntjes doen ook al mee met de show! Dit was heel erg wennen voor de dieren omdat het er in de gesloten periode toch iets anders aan toe ging! Tijdens de show hebben beide diertjes een trainer die zich de hele sessie bezig houdt met hen. Ze doen nog geen grote of ingewikkelde gedragingen, maar leren wel mee te zwemmen door het hele bassin en op hun plek te blijven als dit gevraagd wordt. Dit om ongelukken te voorkomen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze ineens in de weg zwemmen van andere dieren of op de verkeerde plek zwemmen tijdens een sprong! Het gaat af en toe ook nog wel eens mis. Momenteel zijn ze aan het leren om mee te springen met de hele groep. Vooral Ollie snapt dit nog niet helemaal en zij gaat dan voor alle andere dieren die net een sprong gaan maken zwemmen. De leider van de groep en Ollie's moeder Malou raakt dan in de war en breekt de sprong af, waardoor de hele groep dan niet meer springt. Dit heb ik een aantal keren mis zien gaan. Het is wel heel grappig om dan een mini dolfijntje zo'n grote sprong te zien leiden! Springen kunnen de dames in ieder geval als de beste! Ik ben heel benieuwd hoe groot ze zijn en hoeveel meer ze hebben geleerd de volgende keer dat ik in het park ben!