Tierpark Hagenbeck, Walrussen

       en een Albino Zeebeer!   

Inleiding 

Ik heb een aantal jaren geleden al eens geschreven over Tierpark Hagenbeck en het prachtige verblijf Eismeer. Dit was echter een vrij korte blog met weinig foto's. Dat heb ik bij dit bezoek zeker ingehaald! Sinds mijn laatste bezoek zijn er bewoners gekomen en gegaan, tijd voor een update dus! Aangezien dit jaar vol zit met het thema walrussen, (nieuwe Russische walrussen in Pairi Daiza, de verhuizing van de walrussen in Harderwijk, een wilde walrus in Nederland én de geboorte van Floki!) was een blog over de walrussen in Hagenbeck wel op zijn plaats! Voor Tierpark Hagenbeck (voorheen ook wel Hagenbeck's Tierpark genoemd) is bij dierentuinfans geen introductie nodig. Het is één van Duitslands oudste dierentuinen en de eerste dierentuin die gebruik maakte van lagen in verblijven en natuurlijke barrieres. Oftewel greppels, grachten, rotspartijen en waterpartijen in plaats van tralies en kaal beton. De unieke 'Hagenbeck stijl'  waarbij dierverblijven gelaagd worden aangelegd, waardoor het lijkt of de diersoorten allemaal in één habitat lopen komt hier ook vandaan.  "Eismeer" of vertaald "The Arctic Ocean" is een ecodisplay in de Duitse dierentuin. In een route van 750 meter lang waan je je in de poolzeeën waarbij je langs en zelfs door verschillende gethematiseerde verblijven heen loopt.  De route is zowel een ondergronds al bovengronds, binnen en in de buitenlucht. Je kunt de dieren op veel verschillende manieren zien. In tekst of op een foto is moeilijk uit te leggen hoe groot en mooi dit complex is! De bovengenoemde methode is ook op dit verblijf toegepast. Wanneer je uitkijkt over het walrusverblijf zie je de ijsberen op de achtergrond lopen, alsof ze zich in hetzelfde verblijf bevinden. Door de verschillende lagen is niet te zien dat de verblijven eigenlijk gescheiden zijn, tot je heel dichtbij komt. Hagenbeck was de eerste die hierdoor habitats creërde met de verschillende dieren uit één ecosysteem. Al deze aspecten zie je tot op de dag van vandaag terug in de moderne dierhouderij. 

Hagenbeck's Tierpark werd 7 mei 1907 geopend, maar in 1848 begon de vishandelaar Gottfried Hagenbeck al met het vertonen van 6 zeehonden in Hamburg. Hij had buitengewone interesse in exotische en wilde dieren. In 1863 opende hij een dierenwinkel. Zijn zoon Carl Hagenbeck nam de zaak in 1866 over en breidde dit uit tot de grootste dierenhandel ter wereld. Veel in het wild gevangen dieren werden via Hagenbeck naar andere dierentuinen, maar ook circussen verhandeld. Aan de Pferdemarkt in Hamburg kon men de dieren ook bezichtigen in "Hagenbecks Thierpark". Rond deze tijd stond Hagenbeck bekend om zijn vele exoten, grote groepen olifanten, maar ook om zijn circusshows. Hier werd hij later veel om bekritiseerd. Ook organiseerde Hagenbeck "Volkerenshows" waarbij hij verschillende stammen van  mensen vertoonde in zijn dierenpark. Zo werden er Afrikaanse dorpen en eskimodorpen nagebouwd. Deze shows waren populair, maar negatief in het nieuws omdat de mensen in deze shows slecht werden behandeld. Zo stierf een inuit familie aan de pokken omdat zij niet gevaccineerd werden. Je zou zeggen dat Hagenbeck hierdoor alleen maar een negatieve reputatie had/heeft, maar dit is niet waar! Hij wordt dankzij de revolutionaire nieuwe methodes die hij gebruikte nog altijd gezien als een trendsetter in de dierentuinwereld en de dierhouderij.

 Boven: Een impressie van TIerpark Hagenbeck. Tot op de dag van vandaag een prachtige dierentuin met veel aparte soorten en habitats.

                                                                Walrussen
Jarenlang hield Tierpark Hagenbeck walrussen. De eerste exemplaren kwamen al in het bezit in 1908, toen de dierentuin net open was. Het laatste dier, "Antje"  was een imposant vrouwtje met enorme slagtanden. Zij stierf helaas in 2003. Bijna tien jaar waren er geen walrussen meer te zien in Hamburg. Dit veranderde met de verbouwing van het oude verblijf tot het nieuwe complex "Eismeer". Nesesyka was de eerste walrus die in 2012 het nieuwe Eismeer betrad. Zij was op leen van een dierentuin in Izhevsk. Deze dierentuin  kon het dier niet langer helpen met haar gebitsproblemen. Dus kwam Neseyka twee jaar naar Hamburg als tijdelijke oplossing. Hier werd ze geopereerd in de zomer van 2013. Haar chronische ontsteking aan de tandwortels kon niet langer worden teruggehouden met medicatie. Zo kon Nesesyka toch behandeld worden en had Hagenbeck's Tierpark toch al een walrus om te laten zien. Een eigen walrusgroep zoeken kostte namelijk meer tijd dan verwacht. Bijzonder is dat Neseyka een Atlantische walrus was, deze ondersoort zie je niet vaak in gevangenschap. Alle andere walrussen in Europa zijn Pacifische walrussen. In 2013 verhuisden de eerste walrussen van de toekomstige fokgroep naar Tierpark Hagenbeck. Uit Zoo Moscow kwamen fokstier Odin (18)  samen met de vrouwtjes  Polosa (19) en Dyna (18) en hun dochter Olivia, geboren in 2009. Dyna was drachtig bij aankomst in Hamburg en kreeg op 15 juni 2014 een mannelijk jong genaamd Thor. Thor is de eerste in gevangenschap geboren walrus van Duitsland. In April 2014 vertrok Nesesyka terug naar huis. Op 4 juni 2015 kreeg ook Polosa een jong, dit keer een vrouwtje dat Loki werd genoemd. Odin was toen en is ook momenteel Europa's enige actieve fokstier. Daarom werd al snel zijn dochter Olivia geruild voor Raisa van het Dolfinarium in Harderwijk. Zo hadden beide parken een jong vrouwtje dat onverwant was aan hun volwassen mannetje. Helaas heeft deze uitwisseling tot op heden niet voor nakomelingen gezorgd. Raisa is helaas op 19 februari dit jaar overleden aan een chronisch hartprobleem. Olivia heeft tot op de dag van vandaag geen nakomelingen en zal binnenkort verhuizen naar China, waar ze met een ander vrouwtje genaamd Rossita zal leven. Odin verwekte nog 3 andere jongen, Snorre in 2018, Fiete in 2019 en Floki in 2021. Er is momenteel een vrouwtje drachtig van hem in Pairi Daiza. Ik zal later in dit blog wat specifieker ingaan op wat er met alle nakomelingen van Odin is gebeurd.  Momenteel leven er vier walrussen in Eismeer, ik stel ze hieronder aan jullie voor.

 Boven: De walrussen zijn zowel boven als onderwater goed te zien in Eismeer. Ze zijn zoals je ziet zeer actief en interactief naar bezoekers.

 Fiete 

Fiete werd op 5 mei 2019 geboren in Tierpark Hagenbeck. Zijn ouders zijn Odin en Polosa. Hij is dus de volle broer van walrus Olivia in het Dolfinarium. Ook is hij de halfbroer van Thor en Floki in Pairi Daiza. Dit was de eerste keer dat ik Fiete in het echt zag en ik kan alleen maar zeggen: Wat een geweldig dier!!!. Fiete is enorm interactief, zowel onderwater door het glas als in het buitenverblijf en komt bij het minste of geringste bij je kijken en spelen. In de dagen dat ik Hamburg bezocht kwam hij steeds uit het water als ik bij het verblijf stond. Dyna kwam dan na een tijdje en probeerde hem weg te duwen of begon aandacht te vragen. Echt een enorm grappig gezicht! Fiete is makkelijk te herkennen;  hij is het enige jonge mannetje en heeft een kleine slagtand met een ijzeren kapje. De andere slagtand leek kort bij de wortel afgebroken te zijn bij mijn bezoek. Hij is makkelijk te herkennen tussen de twee vrouwtjes en makkelijk uit elkaar te houden met het andere mannetje, zijn vader Odin. Hij is nog een stuk kleiner dan de rest en egaal rood-bruin zonder veel littekens of vlekken. Daarbij is hij ook het meest speelse dier in de groep. Zijn snuit is iets lichter gekleurd dan zijn lijf en hij heeft een blauw-witte waas in zijn linkeroog, dit lijkt een beschadiging te zijn. Fiete is een jong mannetje en dat is goed te zien aan zijn gedrag. Hij is wat lomper dan de andere walrussen en heeft verschillende kleine wondjes van het klimmen en opstootjes tussen hem en de andere dieren. Hij heeft echt een gouden karakter en ik ben benieuwd hoe hij gaat opgroeien en waar hij terecht gaat komen! 

 Boven: De speelse en fotogenieke Fiete. Op de eerste foto zwaaide ik naar hem en maakte hij een klein zwaaitje terug met zijn flipper.

Dyna 

Dyna is een klein, donker rood-bruin walrusvrouwtje dat is geboren in het wild. In 1996 werd ze gevangen en naar Moscow Zoo gebracht, samen met onder andere Odin en Polosa, die nu ook in Hamburg leven. De drie dieren kwamen samen met Polosa's dochter Olivia aan in Tierpark Hagenbeck op 22 mei 2013. Dyna kwam drachtig aan in Hamburg en beviel op 15 juni 2014 van het mannetje Thor. Thor leeft momenteel in Pairi Daiza. Op 17 juni 2018 kreeg ze opnieuw een jong, een mannetje genaamd Snorre. Helaas overleed Snorre nog geen twee maanden later vanwege problemen met de melkgift van Dyna. Zij had helaas na beide bevallingen last van mastitis, dit is uierontsteking of melkklierontsteking en uitermate pijnlijk. Hierdoor waren er complicaties in het zogen van haar beide jongen. Dit heeft Snorre uiteindelijk het leven gekost. Daarom is door de dierenartsen van Tierpark Hagenbeck besloten dat ze haar niet meer drachtig te laten worden. Ook Dyna is een erg speelse walrus, al helemaal voor haar leeftijd. Ze heeft interesse in het publiek en blaast graag bubbels aan de wateroppervlakte. Ze is makkelijk te herkennen aan haar formaat, een stuk kleiner dan de andere walrussen. Dit kun je hierboven op de foto met Fiete heel goed zien. Ook heeft ze een diepere kleur, grotere snorharen dan Polosa en staar aan beide ogen. De meeste vinpotigen krijgen oogproblemen op oudere leeftijd. 

 Boven: Walrusdame Dyna. Makkelijk te herkennen aan haar kleine formaat,  diep rood-bruine kleur, haar grote snor en de staar in beide ogen.

Polosa

Polosa is de grootste vrouwelijke walrus van Tierpark Hagenbeck. Ze is veel groter dan Dyna en Fiete en een stuk lichter van kleur. Haar voorflippers hebben roze randjes, die wit kleuren onderwater. Polosa is de moeder van Olivia, Loki en Fiete. Ze beviel van Olivia op 4 juli 2008 in Moscow Zoo. Loki was een vrouwtje dat op 5 juni 2015 werd geboren in Hagenbeck's Tierpark, Helaas overleed Loki op 21 augustus 2017. Fiete werd geboren op 5 mei 2019 en leeft nog steeds samen met Polosa. Polosa is de grootste en meest roze vrouwelijke walrus met de kortste snorharen. Haar kop is wat platter dan die van de andere dieren. Ze is totaal niet speels en interactief zoals de andere dieren in het verblijf. Ze zwemt met name in het bassin, maar houdt alles goed in de gaten als ze boven water komt. Bij mijn bezoeken hield ze haar omgeving nauwlettend in de gaten en keek ook steeds recht in de cameralens tijdens het onderzoeken van de omgeving. Ik heb haar nauwelijks zien socialiseren met Fiete of Dyna, ze deed vooral haar eigen ding. Ze was erg gefixeerd op haar verzorgers toen er een voedering kwam achter in het bassin en ze had continu aandacht voor haar verzorgers, terwijl de andere dieren ook afgeleid raakten en speelgedrag vertoonden tijdens de voedering.   

 Boven: Polosa, het grootste vrouwtje in het bassin. Ze heeft een lichtere kleur, kortere snorharen en een plattere kop dan de andere dieren.

Odin

Odin of Odinnadtsatyy is het volwassen mannetje van de groep walrussen in Tierpark Hagenbeck. Momenteel zit hij apart van de andere dieren, samen de Zuid-Amerikaanse zeeberen. Het is ongelofelijk om het verschil in formaat te zien tussen de enorme mannelijke walrus en de kleine zeeberen. Je kunt ze zowel boven als onderwater samen in het verblijf zien. Odin is de enige bewezen fokstier van Europa. Voorheen was Dolfinarium Harderwijk het enige park in Europa met foksucces bij walrussen dankzij het mannetje Igor. Nikolai, de zoon van Igor die in Harderwijk woont is volwassen, maar heeft vooralsnog geen nakomelingen verwekt. Pairi Daiza heeft recentelijk een jong mannetje uit Rusland ontvangen genaamd Garik. Hij zou een potentiele nieuwe fokstier kunnen worden. Dit is belangrijk omdat alle recente jonge walrussen die geboren zijn in gevangenschap nu allemaal verwant zijn aan Odin. In totaal heeft Odin twee dochters (Olivia en Loki) en vier zonen (Thor, Snorre, Fiete en Floki) verwekt. Ook is er nog minimaal één vrouwtje drachtig van hem in Pairi Daiza. Odin is een enorme walrus met een ongekend formaat en een ruige huid. Hij wordt duidelijk al een dagje ouder, wat te zien is aan zijn lichtere kleur en de staar die in zijn ogen aan het ontwikkelen is. Zijn exacte leeftijd is niet bekend. Odin is een rustige stier, waar gewoon hands-on mee wordt gewerkt. Het is onbekend of Tierpark Hagenbeck nog meer jongen wil fokken met de toch al oudere dieren in de collectie.

 Boven: Het mannetje Odin. De enige bewezen fokstier in Europa momenteel. Hij leeft momenteel samen met de Zuid-Afrikaanse zeeberen.

                                               Albino Zeebeerdame Elsa

Dan is er nog iets aparts in de collectie van deze dierentuin en één van de redenen dat ik graag weer wilde gaan. In 2020 is hier namelijk een albino Zuid-Amerikaanse zeebeer geboren! Dit is heel erg zeldzaam. Tierpark Hagenbeck claimt dat dit nog nooit eerder in een dierentuin is gebeurd, maar dat is niet helemaal waar. Op 13 mei 2012 werd in Dortmund namelijk ook al een albino zeebeer geboren, dit was ook een Zuid-Amerikaanse zeebeer. Dit dier genaamd Rubio is echter op 13 april 2013 alweer overleden. De geboorte van albino's bij vinpotigen is uitermate zeldzaam en gaat vaak gepaard met gezondheidsproblemen. De albino zeebeer uit Tierpark Hagenbeck werd Elsa genoemd. Ze is geboren op 15 juni 2020 en haar ouders zijn Lucy en Gringo. Vader Gringo overleed al in 2019 aan ouderdom.  Elsa leeft in een groep zeeberen die bestaat uit haar moeder Lucy, haar twee volle zussen Avila en Pepita, de vrouwtjes Iffy en Luna en het jonge mannetje Rio. Elsa had bij haar geboorte een witte vacht, maar deze is nu oranje gekleurd. Alle albino zeeberen kleuren uiteindelijk oranje. Ze heeft blauwe ogen, oranje flippers en roze oren, oogleden en een roze neus. Een zeer aparte verschijning!

  Boven: De zeeberen in Tierpark Hagenbeck en het jonge albino vrouwtje Elsa met haar moeder Lucy. Een sterk contrast met de rest!