Dolfijntje Dora in Zoo Duisburg 

Inleiding 

Het lijkt dan nu toch echt voorbij met de lockdowns. Dit betekent dat er weer volop dolfijnenshows zijn in Zoo Duisburg met volle tribunes! 1,5 jaar lang bleef het Delfinarium compleet gesloten voor bezoekers. In deze periode werd babydolfijn Dora geboren. Inmiddels zijn de dieren weer gewend aan shows en bezoekers en draaien er zo'n drie shows per dag in de Duitse dierentuin. Vorig jaar schreef ik een kort blog over dolfijntje Dora, toen ze nog heel jong was en net zichtbaar voor publiek. Nu is ze echter ontzettend gegroeid! Zoo Duisburg is de dierentuin van de Duitse stad Duisburg. Het is een typisch Duitse en zeer aparte dierentuin met een rijke geschiedenis. De eerste tuimelaars arriveerden in juli 1965 vanuit Miami Seaquarium in Florida, de Verenigde Staten. In 1999 ontving Duisburg de laatste twee dolfijnen uit de dierentuin van Antwerpen. Dit waren Iris en haar zoon Ivo. Ivo is al sinds 2000 de fokstier van Duisburg en heeft inmiddels al erg veel jongen verwekt samen met de andere drie volwassen dieren; Pepina, Delphi en Daisy. Er leven inmiddels al acht nakomelingen van deze dieren in verschillende delen van Europa. Dora is de jongste telg en ik heb weer talloze nieuwe foto's van haar! Ik vind het altijd heel leuk om de voortgang en groei van de jonge dieren te volgen van kleine pasgeboren baby tot volwassen dier! Zo volgen ik en andere liefhebbers van zeezoogdieren sommige dolfijnen al jaren en hebben we ze echt zien opgroeien en ook zelf weer jongen zien krijgen!  De dieren in Duisburg volg ik letterlijk al bijna mijn hele leven. Zes van de acht dieren die momenteel in Duisburg verblijven zijn ook daar geboren. Het is echt heel leuk om de dieren zo te zien groeien en dat ook te delen doormiddel van foto's. Zo ook voor Dora, de jongste dolfijn in Delfinarium Duisburg.

 Boven: Hoewel Dora al flink is gegroeid is ze nog een echte speelse baby. Ze is heel nieuwsgierig, maar zwemt ook nog met moeder Delphi.

                                               De dolfijnen van Zoo Duisburg

De oudste dolfijn in Duisburg is Ivo. Hij werd rond 1980 geboren in de golf van Mexico. In 1981 verhuisde hij samen met zijn moeder Iris naar de Zoo van Antwerpen in België. Hier hebben zij tot 1999 gewoond. Dat jaar werd er besloten te stoppen met het houden van dolfijnen in Antwerpen. Zo kwamen de twee in 1999 naar Zoo Duisburg. Iris had bij aankomst al last van gezondheidsproblemen en stierf uiteindelijk in 2003. Ze is rond de 35 jaar oud geworden. Ivo werd na aankomst al snel de nieuwe fokstier van de groep. In 2001 werd zijn eerste jong geboren, een mannetje genaamd Duke. Ivo is inmiddels ook vader van Dolly, Donna, Dörte, Darwin, Diego, Dobbie, Debbie en Dora! Ivo's favoriete vrouwtje is Pepina. Pepina, (wat komkommer betekent) is geboren in Cuba rond 1978. In ze verhuisde in de jaren 80' van Hansapark Cuba naar Hansapark Sierksdorf in Duitsland. In 1989 verhuisde vervolgens naar Phantasialand, eveneens in Duitsland. Uiteindelijk verhuisde ze 24 januari 1994 naar Duisburg waar ze momenteel nog steeds leeft. Pepina is de moeder van Duke, Donna, Diego en Dobbie. Het tweede volwassen vrouwtje is Delphi. Zij werd op 11 juli 1992 geboren in Zoo Duisburg. Haar ouders zijn Flapine en Playboy. Delphi is een hele speelse en eigenwijze dolfijn! Haar naam betekent dolfijn in meerdere talen. Delphi is de moeder van Dora. In 2007 kreeg ze haar eerste jong genaamd Dolly, in 2011 volgde haar jong Dörte, daarna in 2016 kreeg ze Debbie en in 2020 natuurlijk Dora. Tot nu toe dus allemaal dochters! Dit is erg apart! Het laatste volwassen vrouwtje is Daisy. Daisy werd 7 juli 1996 geboren in Zoo Duisburg. Haar ouders zijn Pepina en Playboy. Daisy is een vrij verlegen dolfijn die erg op haar moeder Pepina lijkt. Ze heeft één jong gekregen genaamd Darwin. Dan zijn er nog de jonkies; Dörte, Debbie, Dobbie en Dora. Dit zijn de laatste vier dieren die in de afgelopen jaren in Duisburg geboren zijn en hier nog steeds wonen. Dörte en Debbie zijn volle zussen van Dora. Dit is in het kort de beschrijving van de dieren die in Duisburg leven. Omdat ik niet in herhaling wil blijven vallen: Voor de totale geschiedenis van alle dolfijnen die in Duisburg hebben geleefd of beschrijvingen en foto's om de dieren te leren herkennen verwijs ik je naar mijn talloze andere blogs over Zoo Duisburg die ik in het verleden heb geschreven.

 Boven: De dolfijnen in Zoo Duisburg; Vader Ivo, zijn drie dames Pepina, Daisy en Dora's moeder Delphi. Dan zijn er nog de jonkies, oftewel Dora's (half) broertjes en zusjes Dörte, Debbie en Dobbie. Zij vormen momenteel alle acht de showgroep van Zoo Duisburg in het Delfinarium.

 Speelgedrag en shows

Dora is inmiddels echt flink gegroeid en heeft al echt een eigen uiterlijk en uitstraling. Ze is natuurlijk de kleinste dolfijn van de groep en daardoor makkelijk te herkennen. Ook heeft ze een heel apart voorhoofd: Er is geen duidelijke scheiding tussen haar voorhoofd en haar snuit. Ze lopen soort van over in elkaar. Dit doet mij persoonlijk een beetje denken aan de snaveldolfijn (Steno bredanensis), dat is een een dolfijnensoort waarbij je dat kenmerk ook heel extreem ziet. Dora is ook het enige jong dat ik nu al op Ivo vind lijken. De meeste andere jongen lijken altijd heel erg op hun moeder. Dora is ook al erg donker van kleur en het contrast tussen haar rug en buikzijde is vrij groot. De meeste jonge dolfijntjes blijven een hele lange periode lichtgekleurd. Qua gedrag is ze nog een echte baby! Ze blijft ondanks haar leeftijd nog steeds heel dicht bij haar moeder Delphi en 'plakt' echt onder haar buik. Dit viel me de vorige keer ook al op en dat is dus nog niet veranderd. De meeste andere jonge dolfijntjes zijn op deze leeftijd al wat meer zelfstandig en gaan ook zonder hun moeder op avontuur. Bij Dora zie je dat echt nog dicht bij Delphi blijft, zelfs tijdens de shows. In Zoo Duisburg zijn geen aparte trainingsprogramma's voor de jonge dieren zoals in andere parken. Hier leren de jongen met name door hun moeder te volgen en imiteren. Je ziet heel goed dat Dora dit ook al doet; Als moeder Delphi bijvoorbeeld op haar rug gaat liggen dan doet Dora dit na. Ook volgt ze Delphi bij alle gedragingen zoals het terugbrengen van een bal. (Dit is voor Delphi soms zelfs vervelend omdat Dora dan in de weg zwemt van een sprong of andere gedraging!) Springen en mee het platform op gaan doet ze nog niet. Wel is ze door haar nieuwsgierigheid heel erg interactief naar bezoekers en komt echt met je spelen bij het glas! Ook de waterstraal die soms aan staat als verrijking is voor haar heel interessant. Hier kan ze zich echt uren mee vermaken! Het leuke is dat haar moeder Delphi dan vaak mee speelt omdat de twee onafscheidelijk zijn. Wel kan Dora af en toe een beetje stout zijn; omdat haar moeder een vrij hoge rang heeft kan ze best veel maken bij de andere dieren. Zo steelt ze stukjes vis van andere dieren om er vervolgens mee te gaan gooien. In mijn vorige blog beschreef ik ook al hoe ze speelgoed en zelfs materialen tijdens de show weg haalde. Zo achtervolgt ze ook het touw waar de dieren over springen wanneer dit door het water wordt getrokken en probeert hierin te bijten! Dora is echt een apart en leuk, speels diertje. Ookal heeft ze twee volle zussen in hetzelfde verblijf zwemmen, ze zijn allemaal heel anders in uiterlijk en karakter. Dit is echt de leukste periode om jonge dolfijntjes te volgen, dus ik raad jullie zeker aan om dit jaar eens een bezoekje te brengen aan Zoo Duisburg! 

 Boven: Dora is ontzettend speels en nieuwsgierig. Zij leert ook spelenderwijs mee te doen met de shows door haar moeder Delphi te imiteren.