De Walrussen van Pairi Daiza

Inleiding 

Ik schreef al meerdere malen over Pairi Daiza. Bijvoorbeeld over het slapen tussen de walrussen in het Pairi Daiza resort en over de Stellerzeeleeuwen of baby walrus Floki zijn eerste maanden. Ik bezoek Pairi Daiza meerdere keren per jaar, ik kan er met mijn personeelspas namelijk gratis in! Ook vind ik het echt één van de mooiste dierentuinen van Europa en als vogel en zeezoogdieren liefhebber kan ik me er hele dagen vermaken. Pairi Daiza (tot en met 2009 Paradisio of Parc Paradisio) is een dierenpark in België, in het plaatsje Cambron-Casteau. Pairi Daiza is nog een jong dierenpark dat op 11 mei 1994 haar deuren opende. Pairi Daiza wordt door veel mensen een van de mooiste, al dan niet dé mooiste dierentuin van Europa genoemd. Dit komt met name door de prachtige uitstraling van het park met veel gebruik van thema's en de vele speciale en bedreigde diersoorten. Pairi Daiza neemt deel aan 89 EEP's (fokprogramma's) voor het behouden beschermen van bedreigde diersoorten, waaronder de bedreigde Spix' ara. Ook werd het park al meerdere keren uitgeroepen tot Beste Zoo van Europa. Pairi Daiza was bij opening met name een vogelpark, maar is razendsnel gegroeid tot een grote speler tussen de moderne Europese dierenparken. Het park is opgedeeld in gebieden met een pakkende titel die allemaal thematisch zijn aangekleed naar het gebied in de wereld waar ze naar gebouwd zijn. Ook de diersoorten in dit gebied sluiten hier vaak op aan. Vaak is het thema gebaseerd op een bepaald gebied of een werelddeel. Zo leven de walrussen van het park in "The Land of the Cold", een gebied dat helemaal in het teken staan van 'koude' dieren en met thematisering gebaseerd op Rusland, Scandinavië, Canada, Alaska en andere koude landen. Het walrusverblijf opende in 2020 met destijds twee dieren. Inmiddels leven er verschillende walrussen van beide geslachten en alle leeftijden.

Na mijn blog over de walrussen in Hamburg kreeg ik van meerdere mensen de vraag of ik een blog kon schrijven over de walrussen van Pairi Daiza. "Hoeveel dieren zijn het nu?", "Waar komen ze vandaan?" en vooral: "Hoe kun je ze herkennen?". Vandaar dus deze blog. Normaal deel ik natuurlijk het liefste mijn mooiste foto's (met name portret foto's vind ik echt heel leuk om te maken!), maar vandaag heb ik ook foto's gekozen waarin je het beste kan zien waar je de dieren aan kunt herkennen. Ook leg ik bij iedere walrus wat meer uit over zijn of haar geschiedenis. 

                                                                       Garik

Dan zal ik maar beginnen met de meest herkenbare walrus van Pairi Daiza; Garik. Garik oftewel Svyatogor, is een mannelijke walrus van ongeveer 9 jaar oud. Zijn meest herkenbare uiterlijke kenmerk zijn de twee korte, rechte slagtanden. Garik is de enige walrus met zichtbare slagtanden in Pairi Daiza en dus het makkelijkste te herkennen. Verder is hij een middelgroot, jong mannetje met een oranje-bruine vacht en roze flippers. Ook op zijn snuit en gezicht is hij wat lichter roze gekleurd. Inmiddels zijn de slagtanden ook voorzien van ijzeren kapjes. Dit is om te voorkomen dat de tanden beschadigd raken of zelfs splijten. Dit zie je ook wel eens bij olifanten in gevangenschap. Bij de meeste walrussen in gevangenschap worden de slagtanden preventief verwijderd om breuken en ontstekingen te voorkomen. Dit is namelijk iets wat vaker voorkomt bij walrussen en fataal kan zijn. Garik kwam echter uit Rusland met zijn slagtanden nog intact. Hij is daar geboren in het wild en werd in 2012 gevangen samen met meerdere walrussen uit dezelfde groep, waaronder Frosya. Daar leefde hij eerst in het dolfinarium van Sint Petersberg en daarna in Utrish Marine Station. Op 13 juni 2021 verhuisde hij samen met Frosya naar Pairi Daiza. Er is kritiek op Pairi Daiza voor het verkrijgen van dieren die oorspronkelijk uit het wild kwamen, maar ook de dieren van L'Oceanografic en Zoo Hagenbeck komen uit wilde populaties. Naast Garik leven er nog twee andere mannetjes in Pairi Daiza. Dit zijn Thor en de kleine Floki. Vooral Thor stoeit heel veel met Garik, zelfs door de hekken heen als ze gescheiden zitten. Dit is vrij typisch gedrag onder jonge mannetjes en kan er soms ook erg ruig aan toe gaan. Door zijn karakteristieke slagtanden is Garik erg herkenbaar en daarom ook een grote publiekslieveling.

 Boven: Garik is het makkelijkste te herkennen aan zijn korte, rechte, slagtanden, hierdoor is hij automatisch een publieksfavoriet.

 Thor

Thor is ook een mannelijke walrus, maar heel makkelijk te onderscheiden van Garik. Hij is vrij gedrongen gebouwd en heel donkerbruin van kleur met een bijna paarse/blauwe gloed. Ook ontbreken bij hem de slagtanden. Hij heeft nog heel weinig littekens en krasjes en is vrij egaal, donker gekleurd. Zijn voorhoofd en snuit zijn vrij rechthoekig en plat. Thor is op 15 juni 2014 geboren in Zoo Hagenbeck. Zijn ouders zijn Odin en Dyna. Hij is dus de halfbroer van de kleine Floki en ook van walrus Olivia in het Dolfinarium. Thor is de eerste in gevangenschap geboren walrus van Duitsland. Hij en Petrushka verhuisden op 14 maart 2020 naar Pairi Daiza en waren daarmee de eerste twee walrussen die in Pairi Daiza aankwamen. Thor is een super speels dier. Hij is heel interactief naar bezoekers door het glas en stoeit graag met Garik en de andere walrussen. Hij is ook heel koppig en eigenwijs. Toen het walrussenverblijf opende verbleef ik in het Pairi Daiza Resort in één van de walruskamers. Thor stal toen echt de show! Hij klopte op het raam, ging roepen en kwam steeds terug om te spelen en aandacht te vragen. Zowel Thor als Garik zullen over een paar jaar geslachtsrijp zijn. Ik ben heel benieuwd of beide mannetjes in Pairi Daiza gaan blijven en hoe de groep dan wordt gemanaged tijdens de paartijd.  

 Boven: Thor is een donker dier met een bijna paarse/blauwe gloed en een hele egale kleur zonder veel krasjes en vlekjes. Hij is heel speels!

 Tanya

Tanya of Tania is een grote vrouwelijke walrus van ongeveer 20 jaar oud. Ook Tanya komt oorspronkelijk uit het wild. Hier is ze in 2003 gevangen samen met een aantal andere dieren waaronder Petrushka, Ninotchka, Katerina en Yuri, die allemaal naar L'Oceanografic in Valencia, Spanje werden gebracht. Mannetje Yuri en vrouwtje Katerina overleden daar in 2013. Tanya en de twee overgebleven vrouwtjes; Petrushka en Ninotchka werden vervolgens op 18 december 2019 naar Zoo Hagenbeck verhuisd. Dit met als doel de vrouwtjes te laten dekken door de fokstier Odin en ze vervolgens drachtig naar Pairi Daiza te verhuizen. Petrushka was de eerste die naar Pairi Daiza verhuisde en Tanya en Ninotchka volgden later. Uiteindelijk bleek Tanya het eerste dier te zijn dat succesvol drachtig was geworden en op 22 mei 2021 beviel ze van een mannelijk jong genaamd Floki. Dit was haar eerste jong en het was dus heel spannend of het allemaal goed zou gaan. In het wild heeft de eerste dracht en bevalling namelijk een grotere kans op complicaties. Alles ging echter goed en Tanya toonde zich meteen als een voorbeeldige moeder. Ook nu is ze nog erg oplettend en beschermend over Floki. Tanya is de grootste en stevigste walrus die in Pairi Daiza leeft. Aan haar formaat is ze makkelijk te herkennen. Ook haar gedrag is heel herkenbaar: Ze is heel oplettend op de omgeving om zich heen en kijkt veel rond. Hierbij puilen haar ogen vaak uit, dit is iets wat walrussen kunnen doen om zowel af te koelen als iets beter te bekijken. Ze is roodbruin van kleur met allemaal kleine roze littekens en krasjes over haar hele lichaam. Ook zie je haar momenteel altijd in het bijzijn van haar jong Floki.  

 Boven: Tanya is momenteel het grootste dier. Ze is altijd samen met haar jong Floki en daardoor goed te herkennen. Ook kijkt ze vaak met grote ogen.

 Floki

Floki is de kleinste walrus van Pairi Daiza (en de schattigste walrus!). Hij werd op 22 mei 2021 geboren. Zijn ouders zijn Odin uit Zoo Hagenbeck en Tanya uit Pairi Daiza. Floki is makkelijk te herkennen omdat hij veel kleiner is dan alle andere dieren. Vergis je echter niet! Hij groeit echt heel snel! Soms moet je echt even twee keer kijken of dit echt de 'kleine baby' is van vorig jaar. Floki is nog erg donker van kleur, dit zal met de leeftijd gaan veranderen. Ook zie je al beginselen van kleine slagtanden als hij zijn mond open heeft. Jonge walrussen hebben een nog completer gebit dan de volwassen dieren. Met de tijd verdwijnen er een aantal tanden uit dit gebit en gaan de slagtanden groeien. Floki is nog een lekker speels diertje wat vaak dicht bij het glas komt en zijn hele omgeving continu onderzoekt. Ook speelt hij graag met objecten in het bassin zoals blaadjes en stukjes voer. Het is behoorlijk speciaal om een jonge walrus te kunnen zien in een Europees dierenpark. Hoewel alle Europese parken die momenteel walrussen houden fokresultaten hebben behaald met de dieren gebeurt dit niet veel. Momenteel is Odin in Zoo Hagenbeck de enige bewezen fokstier en alle recente in gevangenschap geboren dieren zijn verwant aan hem. Hopelijk gaat hier in de toekomst verandering in komen nu Pairi Daiza ook een groep walrussen heeft.  

 Boven: Floki is de enige baby walrus in het verblijf en duidelijk veel kleiner dan de rest. Al groeit hij echt ontzettend snel! 

 Frosya

Frosya of Yefrosinya is ongeveer 9 jaar oud en geboren in het wild. Net als Garik werd ze in 2012 gevangen en verhuisd naar het dolfinarium van Sint Petersberg. Daarna verhuisde ze samen met Garik naar Utrish Marine Station. Uiteindelijk verhuisde ze nog een laatste keer samen met Garik naar Pairi Daiza op 13 juni 2021. Het is onbekend of de twee dieren familie zijn, maar aangezien ze ongeveer dezelfde leeftijd hebben en uit dezelfde groep komen is dit een mogelijkheid. Bijvoorbeeld van hetzelfde vaderdier, maar bij twee verschillende moeders. Qua uiterlijk hebben ze wel wat overeenkomsten, maar dit kan ook gewoon zijn omdat ze uit dezelfde populatie komen en dus dezelfde kenmerken hebben. Frosya is een klein dier met een zeer rechthoekige en platte kop. Ze is kaneelbruin en vrij egaal van kleur zonder veel krasjes of littekens met roze flippers en een korte snor. Haar meest herkenbare kenmerk zijn een aantal krasjes/vlekjes bovenop haar kop. Ze lijken een beetje op een punt, een komma en een aanhalingsteken. Op de laatste foto kun je dit goed zien. Frosya is een vrij verlegen dier dat niet veel naar het glas komt en vrij rustig is in gedrag.  

 Boven: Frosya is een klein vrouwtje met een vrij rechthoekige en platte kop. Ze heeft kenmerkende vlekjes en krasjes bovenop haar kop.

 Ninotchka

Ninotchka of Ninotska is een in het wild geboren vrouwelijke walrus van ongeveer 20 jaar oud. Ze is deel van de groep dieren (Ninotchka, Petrushka, Tanya, Katerina en Yuri) ) die in 2003 in het wild werd gevangen en naar L'Oceanografic in Valencia, Spanje werd gebracht. Op 18 december 2019 verhuisde ze samen met Petrushka en Tanya naar Zoo Hagenbeck om daar te worden gedekt door fokstier Odin. Hoewel er meerdere paringen zijn waargenomen, lijkt Ninotchka het enige vrouwtje te zijn wat niet drachtig is geworden in Hamburg. Ninotchka is een donkere, grijsbruine walrus. Qua formaat is ze groter dan Frosya, maar kleiner dan Tanya. Ze heeft een hele dikke, ruwe en rimpelige huid met heel veel roze krasjes, littekens en vlekjes. Veel meer dan de andere dieren. Vooral haar onderzijde is heel erg roze en ook haar flanken zijn een stuk lichter dan de rest van haar lichaam. Ninotchka is erg voedsel-gefocust en je ziet haar onderwater dan ook met name foerageren. Dit kan zijn het blazen in de roosters of het zwemmen in de 'stofzuiger-positie' dicht bij de bodem. In beide gevallen is ze dan op zoek naar restjes van mosselen of stukjes vis in het bassin. 

 Boven: Ninotchka is een grijsbruin vrouwtje met een sterk gerimpelde huid. Ze heeft heel veel roze krasjes en vlekjes over haar hele lichaam.

 Petrushka

Ook Petrushka of Petruska is een in het wild geboren vrouwelijke walrus van ongeveer 20 jaar oud. Alle dieren uit deze groep, (Ninotchka, Petrushka, Tanya, Katerina en Yuri) waren ongeveer zes maanden oud toen ze naar  L'Oceanografic in Valencia werden gebracht. Op18 december 2019 verhuisde ze samen met Tanya en Ninotchka naar Zoo Hagenbeck. Hier verbleef ze tot 14 maart 2020, toen verhuisde ze samen met het mannetje Thor uit Zoo Hagenbeck naar Pairi Daiza. Ze was de eerste van de drie Spaanse vrouwtjes die naar Pairi Daiza werd verhuisd. De andere twee vrouwtjes volgden pas in december 2020 en mei 2021. Toen bleek dat het niet zeker was of Petrushka drachtig was werd ze nogmaals naar Zoo Hagenbeck gestuurd op 21 januari 2021. Daarna kwam ze in maart datzelfde jaar weer terug naar Pairi Daiza. Uiteindelijk bleek Petrushka drachtig, maar dit had helaas een slechte afloop dit jaar. De ligging van de foetus in de baarmoeder maakte het onmogelijk voor Petrushka om te bevallen. Ook kon er niet ingegrepen worden door de artsen. De baarmoeder van een walrus kan namelijk niet worden bereikt door het geboortekanaal zoals bij andere grote zoogdieren en operaties bij zeezoogdieren zijn niet haalbaar omdat de gestroomlijnde huid heel slecht weer dicht te maken is. Helaas hebben zowel Petrushka als het ongeboren jong het niet overleefd. Ze overleden beiden 4 mei 2022. Beide dieren zijn gedoneerd aan de universiteit van Gent en de skeletten zullen daar worden getoond aan het publiek voor educatieve doeleinden.

 Boven: Petrushka had de langste snor met witte vlekjes aan de basis van de snorharen. Ze overleed helaas in mei dit jaar.